Zazwyczaj suchy filet z kurczaka przygotowany w ten sposób jest apetycznie soczysty, słoność fety przenika mięso i idealnie je doprawia. Boczek jest dodatek, ale przez kilka lat przygotowywania tych filetów przekonałam się, że jednak jest niezbędny. Takie filety, podawane z pieczonymi ziemniakami to pyszny i prosty obiad, który na pewno znajdzie wielu amatorów.
Składniki (na 2 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 100g fety
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- grubo mielony pieprz
- 4 plasterki surowego boczku
- 1 łyżka oleju do obsmażenia
Dodatkowo:
- 2 wykałaczki
Filety z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem. Ostrym nożem, w grubszej części filetu, robimy dziurkę i uważając aby nie przedziurawić ścian, robimy kieszonkę na farsz.
Do miski kruszymy fetę i dodajemy do niej masło, posiekaną natkę pietruszki i wszystko dokładnie mieszamy widelcem. Gotowym farszem napełniamy kieszonkę w filecie. Nafaszerowane filety obsypujemy mielonym pieprzem i okładamy boczkiem – po 2 plasterki na każdą, ułożone na zakładkę na grubszej części piersi.
Nagrzewamy piekarnik do 180°. Na patelni rozgrzewamy olej i gdy jest gorący wkładamy na niego filety do wstępnego obsmażenia. Smażymy z każdej strony przez około 4 minut, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego lub blachę, polewamy sokami z pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 25 minut. Gdy boczek się zarumieni, pierś jest gotowa do podania. Polecam podawać ją z pieczonymi młodymi ziemniakami z pomidorkami koktajlowymi. Można tą potrawę robić razem i piec filety na tej samej blaszce z ziemniakami. Należy je włożyć na w tym czasie gdy dodajemy do ziemniaków pomidorki.
Uwielbiam połączenie mięsa z fetą, obiad ekstra.