Danie przesiąknięte jest smakiem bakłażanowo- paprykowej, pikantnej pasty Ajvar. Kasza i soczewica gotowana w tych smakach jest ich świetnym nośnikiem. Zwieńczeniem jest kleks jogurtu łagodzący pikanterię dania i chrupiące pestki granatu.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 100g kaszy bulgur
- 100g czerwonej soczewicy
- 200g ostrej pasty Ajvar – użyłam tej z Lidla
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 300ml zimnej wody
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 2 średnie bakłażany
- sól i pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smażenia i do naczynia
Do podania:
- jogurt grecki
- pestki granatu
- słodka papryka w proszku
Zaczynamy od przygotowania warzyw – myjemy bakłażana i kroimy go w podłużne, niezbyt grube plastry. Cebulę obieramy, czosnek też i wszystko kroimy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Na dużej patelni grillowej rozgrzewamy łyżkę oliwy, układamy porcjami plastry bakłażana i obsmażamy z obu stron, aż ładnie się zrumienią. Podpieczone plastry odkładamy na talerz. Po każdą kolejną partią wlewamy na patelnię odrobinę oliwy.
Na zwykłą patelnię dolewamy kolejną łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę – szklimy ją od czasu do czasu mieszając, około 5 minut. Następnie wrzucamy czosnek i smażymy jeszcze minutę. Do tego dodajemy marchewkę, mieszamy i smażymy minutę. Do warzyw dodajemy soczewicę, kaszę bulgur, pastę Ajvar, koncentrat i na wstępie 200ml zimnej wody – wszystko razem dokładnie mieszamy. Zmniejszamy ogień na mały i przykrywamy. Po 5 minutach sprawdzamy czy woda została wchłonięta – jeśli, nie, przykrywamy jeszcze na 2 minuty, a jeśli została wchłonięta – dolewamy resztę wody, mieszamy, przykrywamy i gotujemy jeszcze 7-8 minut. Po tym czasie wszystko powinno być delikatnie al dente – reszta dojdzie w piekarniku. Ściągamy z ognia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Nagrzewamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno układamy warstwę bakłażana, na to warstwę nadzienia z patelni – dzielimy bakłażany na 5 warstw, a farsz na 4. Każdą warstwę nadzienia wygładzamy. Na samym wierzchu kończymy plastrami bakłażana, które skrapiamy delikatnie oliwą. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut, na 5 minut przed końcem, możemy włączyć opcję grill jeśli chcemy bardziej podpieczone bakłażany.
Danie podajemy gorące, z solidnym kleksem jogurtu greckiego ,posypane pestkami granatu i szczyptą słodkiej papryki.
Wygląda apetycznie! 🙂