Marchewkowa zupa garam masala

Drukuj
29.11.2017   Magda
Jeśli poszukujecie przepisu na gęstą, kremową zupę z mocno rozgrzewającą właściwością to trafiliście właśnie na idealną propozycję. Zupa z minimalnej ilości składników, a powala intensywnością smaków. Wszystko dzięki mieszance przypraw garam masala i pieczeniu marchewki z cebulą, która wydobywa ich słodki, karmelowy smak. Taka złota zupa to świetna rozgrzewka dla naszego ciała i zdrowe napełnienie brzucha.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżeczki przyprawy garam masala
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • 500ml gorącej wody

Do podania:

  • kleksy jogurtu
  • ulubione kiełki

 

Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Piekarnik nagrzewamy do 200°. W tym czasie obieramy marchewki i cebulę. Marchewkę kroimy wzdłuż a następnie w 2-centymetrowe kawałki. Cebulę kroimy na pół, a połówki na krzyż w duże kawałki.

 

Warzywa przekładamy na blachę, posypujemy przyprawą garam masala i skrapiamy olejem. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, aby przyprawa pokryła dokładnie warzywa. Rozkładamy je równomiernie na blaszce i wkładamy do piekarnika na 25-30 minut, aż będą miękkie – sprawdzamy widelcem.

 

Upieczone warzywa przekładamy do miksera kielichowego, dodajemy gorącą wodę i miksujemy na bardzo gładki krem. Możemy dodać więcej wody jeśli lubimy rzadszą konsystencję. Możemy także zmiksować ją blenderem – przekładamy wtedy warzywa do wysokiego, wąskiego naczynia, dodajemy wodę i blendujemy na gładko. 

 

Gotową zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy. Jeśli lubimy naprawdę gorącą, można ją podgrzać jeszcze na ogniu, ale taka z miksera też dalej mocno rozgrzewamy.

 

Gorącą zupę podajemy z kleksem gęstego jogurtu i jeśli lubimy, świetnie pasują do niej świeże, zielone kiełki.

 



2 thoughts on “Marchewkowa zupa garam masala”

Skomentuj Kamilla Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.