Makaron ze szparagami i cukinią z posypką z ziaren

Drukuj
27.05.2020   Magda

Moje ulubione zielone szparagi, wypatrywane już od końca kwietnia, w sezonie muszą się pojawić na moim stole w kilku ulubionych odsłonach. Na blogu polecam wpisać w wyszukiwarkę hasło szparagi i przekonać się jakie pyszności można z nimi wyczarować. Na rozpoczęcie tegorocznego sezonu postanowiłam przygotować prosty w przygotowaniu, ale pełny smaku makaron z cukiniowymi wstążkami, paskami szparagów i dużą ilością masła, który łączy wszystkie pyszne letnie smaki warzyw. Do tego ciekawy dodatek – posypka z ziaren, przygotowałam w większej ilości i stosują nie tylko w tym daniu, ale np. do jajek sadzonych jako posypka czy twarożku. Polecam wypróbować posypkę jak i to pyszne danie.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • pęczek zielonych szparagów
  • 2 małe zielone cukinie
  • 200g makaronu – użyłam dużych świdrów
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • parmezan do podania

Na posypkę:

  • łyżka pestek dyni
  • łyżka nasion słonecznika
  • łyżka sezamu
  • szczypta soli

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy. Gotujemy makaron, aż będzie al dente. Przed odcedzeniem odlewamy około pół kubka wody spod makaronu. Makaron odcedzamy i przekładamy z powrotem do gorącego garnka, aby nie ostygł.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – cukinię porządnie myjemy, odcinamy końce i obieraczką do warzyw tniemy na długie i cienkie paski. Odkładamy. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe części i kroimy wzdłuż na długie paski – grubę kroimy na 4 części, cienkie na 2. Odkładamy. Czosnek obieramy i wkładamy do wyciskarki. 

 

Na dużej suchej patelni prażymy ziarna do posypki – wsypujemy mieszankę na zimną patelnię, po czym prażymy na średni ogniu aż zaczną się lekko rumienić i pachnieć. Ściągamy z patelni do ostygnięcia i albo mielimy z grubsza w robocie kuchennym lub rozcieramy w moździerzu. 

 

Na patelnię po ziarnach wlewamy 2 łyżki oliwy i wkładamy łyżkę masła, rozgrzewamy a gdy masło zacznie się pienić, wrzucamy na nie pocięte szparagi. Smażymy, od czasu do czasu delikatnie mieszając przez jakieś 3-4 minuty. Po tym czasie dorzucamy cukinię, przeciskamy czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy na patelnię makaron oraz łyżkę masła, dokładnie wszystko mieszamy, po czym dolewamy wodę spod makaronu. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy całość przez minutę lub dwie. Po tym czasie danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Gorące od razu podajemy, posypane z wierzchu posypką z ziaren i startym parmezanem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.