Jaja sadzone z warzywami

Drukuj
16.01.2021   Magda

Czasem potrzeba tak niewiele wysiłku, aby na śniadanie zjeść coś odmiennego niż kanapki czy płatki z mlekiem. A naprawdę warto, bo dobre śniadanie to dobra podstawa, aby mieć cały udany dzień. Dodatkowo, takie śniadanie jest bardzo zdrowe – mamy z nim warzywa, jajka – a wiadomo, że jest to źródło samego dobra oraz coś ekstra co stosuje bardzo często w swojej kuchni – posypka z ziaren, same dobre tłuszcze. Polecam wypróbować, przekonać się samemu, że nie tylko jest pysznie, ale też prosto. Jak to miło rozpieścić się takim śniadaniem.

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 2 jajka
  • pół małej cukinii
  • garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • kilka listków bazylii

Do podania:

 

Przygotowujemy warzywa – cukinię i pomidorki myjemy. Cukinię kroimy w średniej grubości ćwiartki, pomidory przekrawamy na pół. 

 

Na patelnie wlewamy oliwę, odrobinę nagrzewamy i wrzucamy na nią pokrojoną cuknie – smażymy, aż zacznie się lekko przypiekać, około 3-4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Do cukinii dodajemy pomidorki, doprawiamy odrobiną soli i świeżego pieprzu. mieszamy i smażymy jeszcze minutę.

 

Usmażone warzywa przesuwamy na dwa brzegi patelni, a na środek wybijamy jajka – smażymy jajka sadzone, ja najlepiej lubię przykryć patelnię przykrywką, zmniejszyć ogień na średni i obserwować poziom ścinania się białka – białka jajek mają być ścięte, a żółtka powinny się pokryć delikatną białą błonką. 

 

Tak upieczone jajka doprawiamy z wierzchu solą, mielonym pieprzem, obficie posypujemy posypką z ziaren. Na warzywa dodajemy kilka listków świeżej bazylii. Tak przygotowane danie od razu podajemy – możemy przełożyć na talerz lub zajadać bezpośrednio z patelni. Świetnie pasuje ze świeżym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.