Makaron z boczkiem, suszonymi pomidorami i cukinią

Drukuj
20.04.2021   Magda

Gdy nie mam co zrobić na obiad, pomysł na ten makaron zawsze mnie uratuje. Jest nie tylko prosty i szybki, ale też przepyszny i sycący. I mąż mówi mniam, bo jest boczek i ja uwielbiam, bo jest cukinia i serio nie trzeba się narobić aby zjeść coś na prawdę dobrego. Polecam, zawsze, wszędzie, gotuje rodzinie, znajomym – zachwalają. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu – użyłam kokardek
  • 1 mała cukinia
  • 150g plasterków surowego, wędzonego boczku
  • 6 pomidorów suszonych, z oleju
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka pestek dyni
  • łyżka nasion słonecznika
  • ząbek czosnku

 

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, al dente, w dobrze osolonej wodzie. Po odcedzeniu wrzucamy z powrotem do garnka, aby pozostał ciepły.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – cukinie myjemy, odcinamy końce, kroimy na plastry a te następnie na paski – żeby nam wyszły mniej więcej takie 0,5cm słupki. Pomidory suszone kroimy w paski. Boczek kroimy także w cienkie paski.

 

Na patelnie wlewamy olej spod pomidorów i jeszcze na zimny rozkładamy boczek. Stawiamy na średnim ogniu i smażymy, aż boczek się lekko wytopi i stanie chrupiący – koło 3-4 minuty. Do niego dodajemy pokrojone pomidory suszone oraz cukinię i często mieszając, smażymy, aż cukinia lekko zmięknie i zacznie się zrumieniać – około 4-5 minut na dużym ogniu. 

 

Po tym czasie do składników na patelni dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pestki dyni – mieszamy smażąc przez minutę. Dodajemy gorący, ugotowany makaron i wszystko razem dokładnie mieszamy, aby makaron pokrył się oliwą i składnikami. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.