Dorsz po śródziemnomorsku

Drukuj
15.05.2020   Magda

Delikatna i soczysta w smaku ryba lubi kwaśne dodatki – ten przepis idealnie do pokazuje. Połączenie smaku ryby ze słodko-kwaśnymi pomidorkami i sosem na bazie białego wina, kaparów i czosnku to poezja smaków. Ryba siąknie złakniona każdy smak, a my z każdym kęsem przenosimy się do małej knajpki w jakimś śródziemnomorskim kurorcie. Dajcie się rozpieścić tym przepisem, wypróbujcie koniecznie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kawałki polędwicy z dorsza – moje miały po 200g
  • około 10 pomidorków koktajlowych
  • około 10 zielonych oliwek
  • około 10 czarnych oliwek
  • łyżeczka kaparów
  • 1 mała cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 100ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie
  • olej do smażenia

 

Przygotowujemy rybę – myjemy, osuszamy, sprawdzamy czy nie ma ości. Doprawiamy z obu stron solą, pieprzem i startą skórką z cytryny. Odkładamy.

 

Cebulę siekamy w piórka. Pomidorki myjemy i przekrawamy na pół. Czosnek obieramy i ścieramy.

 

Na małą patelnię wlewamy olej do smażenia, rozgrzewamy. Do gorącego oleju wkładamy dorsza, smażymy minutę na dużym ogniu, po czym zmniejszy ogień na średnim i smażymy jeszcze 5 minut z każdej strony. Upieczoną rybę wyciągamy na chwilę na ręcznik papierowy.

 

W międzyczasie gdy ryba się smaży, nalewamy oliwy na drugą patelnię, rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i szklimy przez 2-3 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie wlewamy na patelnię wino, podkręcamy ogień maksymalnie i gotujemy, aż zredukuje się do połowy – na dużym ogniu trwa to bardzo szybko. Po odparowaniu wina wrzucamy na patelnię kapary, oliwki, przekrojone pomidory, mieszamy i dusimy przez minutę, aby pomidory lekko puściły sok.

 

Upieczoną rybę wkładamy na patelnię z pomidorami, polewamy ją sosem z patelni, przykrywamy i dusimy przez 2 minuty na małym ogniu. Po tym czasie ryba jest gotowa. Posypujemy z wierzchu świeżą natką pietruszki, listkami bazylii. Rybę od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.