Zielone orzo z piekarnika z soczystym łososiem

Drukuj
27.05.2023  Magda

Pyszny, zdrowy obiad dla całej rodziny i to tego bez stania nad garami – takie przepisy to ja lubię. Jeśli dla Was też wygoda, prostota i szybkość wykonania ma znaczenie, przeczytajcie przepis na ten pyszny makaron orzo, z masą zielonych warzyw i soczystym, upieczonym w punkt łososiem. Z zielonych warzyw użyłam cukinie, groszek oraz sezonowe szparagi, ale jak kończy się na nie sezon, dodaje zamiast nich baby szpinak, na tym etapie gdy dosypuje groszek i też jest przepyszne. 

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 3 filety z łososia, oczyszczone z łusek i ości
  • duża szklanka makaronu orzo (330ml)
  • 1 mała cukinia
  • szklanka mrożonego groszku
  • pęczek szparagów
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki siekanych świeżych ziół – użyłam bazylii, oregano i pietruszki
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 szklanki gorącego bulionu – użyłam warzywnego, bio

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Do dużego naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekane zioła, sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz szczyptę pieprzu. Mieszamy i tą mieszanką nacieramy łososia, ale nie od strony skóry – ja po prostu biorę filet i przejeżdżam nim po dnie naczynia. Łososia odkładamy.

 

Do mieszanki w naczyniu wrzucamy orzo. Szparagi myjemy i kroimy w kawałki, odcinając końcówki i zostawiając je w całości. Pokrojone wrzucamy do orzo. Cukinie myjemy, odcinamy końce, ścieramy na tarce, na grubych oczkach i także dorzucamy do orzo. Do wlewamy wlewamy bulion. Całość dokładnie mieszamy, przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

W międzyczasie możemy pokroić pozostałą połówkę cytryny w plasterki.

 

Po 30 minutach wyciągamy orzo z piekarnika, ale go nie wyłączamy. Makaron powinien być idealnie al dente. Próbujemy danie i na tym etapie możemy doprawić makaron i warzywa do smaku solą oraz pieprzem. Dorzucamy do wszystkiego mrożony groszek, mieszamy. Na wierzch układamy rybę, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, a na wierzch ryby układamy po 2 plasterki cytryny. Wstawiamy do piekarnika, już bez przykrycia na 12-15 minut – czas pieczenia zależy od grubości ryby. 

 

Po upływie tego czasu danie jest gotowe do podania. Możemy jeszcze je posypać świeżymi ziołami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.