Składniki (na 2 porcje):
- 250g makarony linguine (płaskie spagetti)
- 150g filetu z łososia
- 2 żółtka
- 50g masła
- 1 cytryna
- 1 łyżeczka cukru
- pieprz cytrynowy i sól do smaku
- łyżeczka siekanego świeżego koperku
Makaron wrzucamy do dobrze osolonego wrzątku i gotujemy al dente. W międzyczasie przygotowujemy kawałki łososia – filet myjemy po czym kroimy w około półtora centymetrową kostkę. Odstawiamy.
Do garnka z grubym dnem wbijamy żółtka, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny, sok z połowy cytryny, szczyptę soli, pieprzu cytrynowego oraz cukier. Na małym ogniu, za pomocą rózgi cukierniczej, ubijamy gęsty, puszysty krem. Następnie, stopniowo, dodajemy do sosu po kosteczce masła cały czas mieszając. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy koperek.
Makaron odcedzamy i jeszcze gorący wkładamy do garnka i dodajemy kawałki łososia. Przykrywamy, delikatnie ruszamy garnkiem i odstawiamy na 3 minuty – gorący makaron oraz para ugotują idealnie kawałki łososia.
Wykładamy makaron z łososiem na talerz i polewamy puszystym sosem. Od razu podajemy.