Sernik z lemon curd

Drukuj
 29.05.2017   Magda

Jeśli kiedyś zastanawialiście się jaki rodzaj sernika jest Waszym ulubionym, tak po spróbowaniu tej wersji odpowiedź będzie prosta. U mnie tak było po spróbowaniu go w pewnym bistro. Eksplozja smaku kwaśnego, świeżego, intensywnie cytrynowego, a do tego delikatność i kremowość sera i chrupiący spód. Poezja! Warto trochę nad nim popracować, aby rozkoszować się czymś więcej niż tylko jednym kawałkiem.

Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):

  • 250g twarogu chudego
  • 200g kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 duże jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • skórka z połowy cytryny

Spód:

  • 200g pełnoziarnistych herbatników
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • 2 łyżki cukru

Lemon curd/krem cytrynowy (na mały słoik):

  • sok i skórka z dwóch dużych cytryn
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 50g masła
  • 1/2 szklanki cukru

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy 2 blachy, do większej powinna mieścić się nasza tortownica. Tortownice, dla bezpieczeństwa, owijamy folią aluminiową, aby podczas pieczenia w kąpieli wodnej, nie przepuściła wody. 

 

Herbatniki przekładamy do robota kuchennego z ostrzami i rozdrabniamy je na drobne okruchy. Przekładamy je na talerz, a robota myjemy bo będziemy w nim robić masę serową. Do herbatników dodajemy 2 łyżki cukru oraz rozpuszczone masło, mieszamy do połączenia i utworzenie konsystencji mokrego piasku. Przesypujemy do tortownicy i ugniatamy aby się zbiło i utworzyło równy spód. Wstawiamy do piekarnika do podpieczenia na 10 minut. Po tym czasie wykładamy do ostygnięcia. Zmniejszamy moc piekarnika do 160* i zaczynamy przygotowywać masę serową. W międzyczasie zagotowujemy 1,5 litra wody w czajniku.

 

Do robota przekładamy twaróg oraz kremowy serek i ucieramy aż dobrze się przemieli, stanie się gładki – u mnie około 10 minut. Pamiętajmy o mieszamy od czasu do czasu szpatułką, aby zbierać masę zbierającą się na brzegach. Następnie, daje ucierając, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy aż całkowicie się rozpuści. Potem, na włączonym robocie dodajemy mąkę, sok cytryny, otartą skórkę oraz esencję waniliową. Na sam koniec, na wolnych obrotach robota dodajemy po jednym jajku i mieszamy tylko do połączenia składników, nie ubijamy już zbyt długo. Masę przelewamy na podpieczony spód. 

 

Tortownice umieszamy w większej formie i nalewamy do niej wody do 1/2 wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut, aż masa się zetnie na bokach, ale na środku będzie delikatnie wilgotne. Wyciągamy z wody, ściągamy folię i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

W międzyczasie gdy ciasto się piecze lub stygnie, robimy krem cytrynowy. Krem robimy na kąpieli wodnej, więc wstawiamy garnek napełniony do 1/3 wodą. Do żaroodpornej miski, która pasuje do naszego garnka i która spodem nie będzie dotykać wody, dodajemy sok z cytryn, otartą skórkę, cukier oraz pokrojone w kostkę masło. Stawiamy na garnku i podgrzewamy mieszając, aż cukier i masło całkowicie się rozpuszczą. Ściągamy na chwilę z garnka. Do osobnej miski wbijamy jajko, dodajemy żółtka i z grubsza roztrzepujemy. Jajka wlewamy do masy cytrynowej, nie przestając dokładnie mieszać trzepaczką, aby jajka się nie ścięły, ale ładnie połączyły. Wstawiamy całość do kąpieli wodnej i od czasu do czasu mieszając, podgrzewamy, aż krem zacznie gęstnieć na konsystencję budyniu. Ściągamy z garnka i zostawiamy do ostygnięcia. 

 

 

Na upieczony, wystudzony sernik rozsmarowujemy solidną porcję kremu – ja dałam 3 duże łyżki. Resztę kremu możemy przełożyć do słoika i przechowywać w lodówce do tygodnia. Ciasto możemy od razu podawać, ale najlepiej smakuje schłodzone.

 

 



1 thought on “Sernik z lemon curd”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *