Makaron z łososiem i szpinakiem

Drukuj
04.12.2014   Magda

Wyjątkowo smaczne danie z minimalnej ilości składników – do tej kategorii makaron z łososiem i szpinakiem wpisuje się idealnie. Wszystko można zrobić w tym samym czasie i w efekcie mamy gotowy obiad w 20 minut. Zdrowy, ze świeżych składników na pewno wszystkim posmakuje.

Składniki (na 2 porcje):

  • 250g makaronu penne
  • 200g filetu z łososia
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%
  • sól i grubo mielony pieprz
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oleju

 

W garnku wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, dobrze ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. W międzyczasie, nagrzewamy piekarnik do 180°. Następnie, myjemy filet z łososia, blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową i układamy na niej łososia, skórą do dołu. Smarujemy łososia z każdej strony olejem i posypujemy z wierzchu solą i grubo mielonym pieprzem. Wstawiamy łososia do nagrzanego piekarnika na 15-20 minut (w zależności od grubości fileta).

 

Na patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie umyty i osuszony szpinak. Smażymy około 10-15 minut do momentu gdy cała woda ze szpinaku odparuje. Następnie dodajemy czosnek i smażymy minutę. Po tym czasie dodajemy śmietanę, zmniejszamy ogień do minimum i dusimy od czasu do czasu mieszając. 

 

Gdy łosoś się upiecze, dzielimy do widelcem na duże kawałki, część przekładamy do duszącego się sosu i delikatnie mieszamy. Makaron odcedzamy i wrzucamy do szpinaku z łososiem. Mieszamy i wykładamy na talerze. Resztę łososia układamy na wierzchu i od razu podajemy.

 

 



1 thought on “Makaron z łososiem i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *