Makaron z łososiem i szpinakiem

Drukuj
04.12.2014   Magda

Makaron ze szpinakiem i łososiem to jedno z tych dań makaronowych do których chce się wracać i robić i jeść i znowu robić i jeść. Coś pysznego, prostego, świeżego i szybkiego. Łosoś wychodzi w nim zawsze idealnie soczysty dzięki temu, że dusimy go już w prawie gotowym daniu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 200g makaronu spaghetti lub linguine
  • 200g filetu z łososia
  • 4 garście świeżego szpinaku
  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • sól i grubo mielony pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka oleju
  • łyżka soku z cytryny, skórka z połowy cytryny

 

Przygotowujemy łososia – filet myjemy, usuwamy skórę i kroimy w centymetrową kostkę. Odkładamy.

 

W garnku wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, dobrze ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody spod gotowania. Nie przelewamy makaronu, trzymamy w cieple.

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy umyty i osuszony szpinak. Smażymy około 5 minut do momentu gdy cała woda ze szpinaku odparuje. Następnie dodajemy czosnek i smażymy minutę. Po tym czasie dodajemy kremowy serek, ciepły makaron, wodę spod gotowania oraz uwaga – surowe kostki łososia – wszystko dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia serka. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy 4-5 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, mieszamy i od razu podajemy.

 

 



1 thought on “Makaron z łososiem i szpinakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *