Składniki (na 2 porcje):
- 200g makaronu spaghetti lub linguine
- 200g filetu z łososia
- 4 garście świeżego szpinaku
- 100g kremowego serka śmietankowego
- sól i grubo mielony pieprz
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oleju
- łyżka soku z cytryny, skórka z połowy cytryny
Przygotowujemy łososia – filet myjemy, usuwamy skórę i kroimy w centymetrową kostkę. Odkładamy.
W garnku wstawiamy wodę na makaron. Gdy zacznie wrzeć, dobrze ją solimy i gotujemy makaron zgodnie z instrukcją. Przed odcedzeniem odlewamy około 1/2 szklanki wody spod gotowania. Nie przelewamy makaronu, trzymamy w cieple.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy umyty i osuszony szpinak. Smażymy około 5 minut do momentu gdy cała woda ze szpinaku odparuje. Następnie dodajemy czosnek i smażymy minutę. Po tym czasie dodajemy kremowy serek, ciepły makaron, wodę spod gotowania oraz uwaga – surowe kostki łososia – wszystko dokładnie mieszamy, do rozpuszczenia serka. Zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy 4-5 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy sok oraz skórkę z cytryny, mieszamy i od razu podajemy.
Łosoś i szpinak dają zawsze świetne połączenie.