Składniki (na formę na babkę o pojemności 2 litrów):
- mieszanka do wypieku babki piaskowej Polskie Młyny – do kupienia w sklepie internetowym https://allegro.pl/oferta/mieszanka-do-wypieku-babki-piaskowej-11890133133
- 135g miękkiej margaryny i trochę do wysmarowania formy
- 3 duże jajka
- 1/3 szklanki mleka
- czubata łyżka masła orzechowego
Na karmelowo-orzechową posypkę:
- 3/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki fistaszków, nie solonych
- 2 łyżki wody
- łyżka masła
Na polewę:
- 50g czekolady – użyłam gorzkiej 40%
- 3 łyżki kremówki
Zaczynamy od przygotowania orzechów w karmelu – na suchą, teflonową patelnię wysypujemy równomierną warstwę cukru i wlewamy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu, okrężnymi ruchami patelni, mieszamy. Gdy zacznie się karmelizować zaczynamy częściej mieszać okrężnymi ruchami patelni, aż całość zacznie zmieniać kolor na bursztynowy – na tym etapie możemy już ściągnąć patelnie z ognia, nie chcemy zbyt ciemnego karmelu, gdyż w trakcie pieczenia się w cieście, on jeszcze ściemnieje. Dodajemy do karmelu masło i mieszamy, najlepiej silikonową packą, do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy do karmelu orzechy, mieszamy aby się pokryły. Całość wylewamy na papier do pieczenia, wyrównujemy. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gdy orzechy w karmelu ostygnąć, łamiemy je na małe kawałki, wkładamy do robota kuchennego i rozdrabniamy na drobno. Odstawiamy.
Nastawiamy piekarnik na 160°. Blachę do pieczenia dokładnie smarujemy margaryną.
Do dużej miski przekładamy miękką margarynę i mikserem miksujemy ją na puszysto. Następnie nie przestając miksować dodajemy po jednym jajku i miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy mleko i dodajemy masło orzechowe – miksujemy do połączenia. Mieszankę do ciasta wsypujemy w 3 partiach do mokrych składników i miksujemy krótko do połączenia.
Na dno formy do pieczenia, równomiernie rozsypujemy połowę orzechowo-karmelowej mieszanki. Na to wylewamy połowę ciasta i wyrównujemy. Na ciasto sypiemy równomiernie drugą warstwę krzuszonki, po czym przykrywamy ją resztą ciasta i wyrównujemy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy na złocisto przez 50 minut.
Po tym czasie wyciągamy babkę z piekarnika i ostawiamy na chwilę, dosłownie 5 minut, do lekkiego ostygnięcia. Po tym czasie, nożem, lekko podważamy brzegi ciasta, po czym uważając, bo blacha dalej jest bardzo gorąca, odwracamy ciasto na kratkę – kilka delikatnych uderzeń w formę nie zaszkodzi, aby ciasto odeszło. Nie polecam czekać z obróceniem ciasta do całkowitego ostygnięcia, bo wtedy karmel który jest na dnie, całkowicie zastygnie i nie wyjdzie z babką. Jeśli po wyciągnięciu babki jakieś kawałki orzechowo-karmelowe zostaną w formie, odklejamy je i wykładamy na wierzch ciasta. Zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy czekoladową polewę – nad kąpielą wodną rozpuszczamy połamaną w drobną kostkę czekoladę w 3 łyżkami kremówki. Gdy się rozpuści, dokładnie mieszamy do uzyskania aksamitnej i błyszczącej polewy czekoladowej. Odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia i zgęstnienia, po czym obficie polewamy nią wierzch ciasta.