Zielone kokilki śniadaniowe z jajkiem

Drukuj
26.03.2018   Magda

Jaja zapiekane w kokilkach z rozmaitymi dodatkami to świetna propozycja na wielkanocne śniadanie ale też na takie śniadanie na co dzień. Wystarczy odrobina więcej czasu rano, by cieszyć się idealnie lejącym się żółtkiem, ciągnącym serem i smakowitymi, dobrze skomponowanymi dodatkami.

W tej wersji postawiłam na zielone warzywa – idealny koktajl witaminowy z samego rana. Do tego żółty ser, feta i śmietana – porcja białka. Proponuję zrobić więcej kokilek – są tak pyszne, że w mig znikają.

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże jajka
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 3 średnie różyczki brokułów – mogą być mrożone
  • 2 łyżki mrożonego groszku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki śmietany 12%
  • łyżka startego żółtego sera
  • mały kawałek fety
  • 1 łyżka masła i trochę do posmarowania kokilek
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • ulubione pieczywo lub rumiane tosty

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Kokilki smarujemy masłem.

 

W czasie gdy piekarnik się nagrzewa, robimy nadzienie kokilek – cebulkę drobno siekamy, różyczki brokuła dzielimy na mniejsze kawałki. 

 

Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i gdy zacznie się pienić, wrzucamy cebulę – smażymy chwilę, aż zmięknie, około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając.

 

Na patelnię dodajemy brokuły, mrożony groszek i 2 łyżki wody. Zmniejszamy ogień na średni, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut – po tym czasie brokuły powinny być al dente a groszek ugotowany. Do tego dodajemy szpinak, mieszamy i wszystko razem odparowujemy na patelni z resztek wody. Ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzem.

 

Farsz z patelni dzielimy na dwie kokilki, w farszu robimy wgłębienie. Do wgłębienia dodajemy po łyżeczce śmietany na porcję oraz rozdzielamy starty ser. Na wierzch wbijamy jajko na porcję i rozkruszamy fetę.

 

Kokilki wstawiamy do piekarnika do zapieczenia – około 5-7 minut, aż białko jajka się całkowicie zetnie, a żółtko lekko zbieleje.

 

Upieczone od razu podajemy, oprószone z wierzchu świeżo mielonym pieprzem. Podajemy ze świeżym pieczywem lub chrupiącymi tostami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.