Muffinki Pinacolada

Drukuj
05.10.2018   Magda
Smaki znane z popularnego drinka przeniesione na szybkie w wykonaniu  i wilgotne muffinki. Połączenie ananasa z kokosem sprawdza się za każdym razem i tworzy smakowity tropikalny miks. Idealne na popołudniowe małe i słodkie co nieco. 

Składniki (na 12 muffinek):

  • szklanka mąki
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 duże jajo
  • 6 plastrów ananasa z puszki
  • 1/2 szklanki soku z ananasa
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Kruszonka:

  • 50g bardzo zimnego masła
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych i dodatkowo do posypania samym po wierzchu
  • 3 łyżki cukru

 

Blachę do pieczenia wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180°.

 

Do miski przesiewamy mąkę, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Dodajemy do suchych składników wiórki kokosowe i z grubsza wszystko łączymy.

 

Plastry ananasa blendujemy na gładkie puree i przekładamy do osobnej miski. Do puree dodajemy sok z ananasa, rozkłócone jajko, cukier i masło – dokładnie mieszamy i odstawiamy.

 

Przygotowujemy kruszonkę – łączymy mąkę, cukier i wiórki. Dodajemy do nich pokrojone w kostkę bardzo zimne masło i za pomocą palców ucieramy do utworzenia się drobnoziarnistej kruszonki. Odstawiamy.

 

Suche składniki łączymy z mokrymi i mieszamy do połączenia składników – nie musimy tego zrobić zbyt dokładnie. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości. Wierzch każdej z muffinek posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką., którą jeszcze dodatkowo posypujemy odrobiną wiórek kokosowych. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25 minut. 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.