Kopytka z makiem i skórką pomarańczową

Drukuj
22.12.2017   Magda

Pierwszy raz jadłam takie kopytka w barze mlecznym w Pradze. Nie tylko ujął mnie wtedy smak, ale też prostota – gorące kopytka posypane się makiem, polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem pudrem. Takie proste i takie pyszne. Chodził za mną przez jakiś czas ten smak i przepis, aż w końcu sięgnęłam do źródła i koleżanka ze Słowacji powiedziała mi co i jak.

Ja spróbowałam odrobinę ten prosty przepis zmodyfikować, aby w takiej podkręconej formie podać go tego roku na święta. Wyszło przepysznie, bardzo świątecznie i pachnąco od skórki pomarańczowej i brandy. Świetna propozycja na coś słodkiego na święta. A w uproszczonej formie świetnie sprawdza się na co dzień.

Składniki (na 2 porcje):

  • 500g mączystych ziemniaków
  • 100g mąki i trochę do podsypania
  • 1 małe jajko
  • 4 łyżki mielonego maku
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • kieliszek brandy – można zastąpić taką samą ilością soku pomarańczowego
  • 4-6 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki masła

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę, zalewamy zimną wodą, odrobinę soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i jeszcze gorące przeciskamy przez praskę. Zostawiamy do ostygnięcia.

 

Gdy ziemniaki są już ostygnięte, przekładamy je na posypaną mąką stolnicę. W międzyczasie miejmy już przygotowany duży garnek z gorącą, lekko osoloną wodą i patelnię z rozpuszczonym masłem. Do ziemniaków dodajemy mąkę i wbijamy jajko – całość wyrabiamy rękami na jednolite, sprężyste ciasto – bardzo możliwe, że będzie potrzeba kilka razy podsypać ciasto odrobiną mąki, to zależy od wilgotności ziemniaków.

 

Gotowe ciasto dzielimy na połowę i na podsypanej mąką stolnicy rozciągamy to na długi, cienki wałek – około 2 cm średnicy. Czystym może tniemy wałek pod skosem na kopytka – wielkość zależy od nas, jednak nie powinny być bardzo duże. Gotowe kopytka gotujemy w gotującej się wodzie – gdy wypłyną, gotujemy jeszcze jakąś minutę – woda nie powinna się mocno gotować, ale jedynie bulgotać. 

 

W chwili wrzucenia kopytek do garnka z wodą, stawiamy patelnię z masłem na ogień, aby się rozpuściło. Odcedzone, ugotowane kopytka przekładamy od razu na patelnię z gorącym masłem i obsmażamy z jednej strony.

 

Po odwróceniu kopytek na drugą stronę, dodajemy otartą skórkę oraz posypujemy je 2-3 łyżkami cukru pudru i delikatnie mieszamy kolistymi ruchami patelni. Gdy kopytka opieką się już z drugiej strony, na patelnię dodajemy kieliszek brandy i czekamy, aż całkowicie odparują – uwaga, patelnia może się delikatnie zapalić, ogień zgaśnie gdy alkohol wyparuje. Na sam koniec posypujemy kopytka makiem, mieszamy.

 

Tak przyrządzone kopytka od razu podajemy, posypujemy pozostałym cukrem do smaku.





2 thoughts on “Kopytka z makiem i skórką pomarańczową”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.