Grillowany boczek

Drukuj
23.07.2014   Magda

Boczek z grilla to nie jest polecany dla tych dbających o linię, ale….jak można odmówić tym pysznie skarmelizowanym, pikantnym kawałkom porządnego mięsiwa. Odpowiedź brzmi – no po prostu się nie da. Trzeba czasem sobie pozwolić na minutkę zapomnienia, a i tak trzeba zjeść coś dającego kopa, aby potem na przykład iść pojeździć na rolkach. Jak dla mnie dylemat dietetyczny jest rozwiązany 🙂 

Składniki (na porcję dla 2 osób):  

  • 350 g surowego świeżego boczku bez skóry 
  • łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej 
  • połówka małej papryczki chili 
  • 1 łyżka oleju 
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
  • szczypta soli i pieprzu

 

W misce mieszamy 2 rodzaje musztardy, sos sojowy, olej, sól i pieprz, Do tego dodajemy pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili (jeśli lubimy ostre smaki można zostawić pestki). Boczek myjemy, kroimy w małe kawałki i lekko rozbijamy pięścią. Wkładamy do miski z marynatą, dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4-5 godzin (ja trzymałam całą noc w lodówce).

 

Kawałki boczku wyciągamy z marynaty i układamy nad żar. Pieczemy około 30 minut, do chwili gdy można łatwo wbić widelec do  upieczonych kawałków. Podajemy, najlepiej z pieczonymi ziemniakami z masełkiem czosnkowym.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.