Szaszłyki z kurczakiem w tymiankowej marynacie

Drukuj
21.07.2014   Magda

Filet z kurczak nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem na grilla – nie ważne jak długo by się go marynowało, często zdarza się że jest suchy i bez smaku. Jednak dzięki kilku sprytnym a nie czasochłonnym zabiegom, można sprawić że kurczak będzie soczysty, dobrze upieczony i aromatyczny. Pierwszym sposobem jest zamarynowanie filetu w soku z cytryny, który zmiękczy mięso. Drugim – pieczenie małych kawałku obwiniętych w boczek- tłuszcz z pieczonego boczku nada smaku i sprawi, że kurczak nie wyschnie. Trzecim – często polewanie kurczaka odłożoną marynatą. W efekcie mamy idealnego kurczaka w towarzystwie warzywnych dodatków, wszystko upieczone w tym samym czasie, aromatyczne i pyszne.

Składniki (na 4 duże szaszłyki): 

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 8 plasterków boczku
  • 1 duża cukinia
  • 5 średnich młodych ziemniaków

Marynata: 

  • sok z  jednej cytryny
  • 8 łyżek oleju z pestek winogron
  • 2 ząbki czosnku
  • duża szczypta soli
  • 2 duże szczypty grubo mielonego pieprzu
  • duża wiązka gałązek świeżego tymianku

 

Na kilka godzin przed grillem marynujemy mięso. Zaczynamy od przyrządzenia marynaty – obieramy i siekamy czosnek, przekładamy go do moździerza. Do czosnku oskubujemy same listki tymianku, kilka, zostawiamy w całości, dodajemy szczyptę soli i tłuczkiem wszystko rozcieramy. Następnie dodajemy oliwę, jeszcze chwilę ucieramy. Marynatę przekładamy do dużej miski, dodajemy do niej sok z cytryny, pieprz i dokładnie mieszamy. Część marynaty odkładamy do późniejszego polewania szaszłyków.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w dużą kostkę (około 2-3 centymetry). Kawałki kurczaka wkładamy do marynaty i dokładnie obtaczamy. Miskę przykrywamy i wkładamy na kilka godzin do lodówki (około 3-4 godzin).

 

Patyki do szaszłyków namaczamy w wodzie przed nakłuwaniem, wtedy nie spalą się podczas pieczenia. Cukinie dokładnie myjemy i kroimy w plasterki lub półplasterki. Ziemniaki kroimy w średnią kostkę. Na patyki nakłuwamy po kolei cukinię, ziemniaka i okręcony w boczek kawałek kurczaka. Nakłuwamy tak wszystkie szaszłyki, aż skończą się wszystkie składniki. Gotowe szaszłyki układamy nad żarem, pieczemy często polewając odłożoną wcześniej marynatą i obracając. Szaszłyki są gotowe gdy ziemniaki są miękkie, a mięso wypieczone (około 45 minut). 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *