Składniki (na 2-3 porcje):
- 400g filetów z kurczaka – użyłam polędwiczek
- 1 dojrzałe mango
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- średnia czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek imbiru
- połowa małej papryczki chili, bez pestek
- płaska łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz do smaku
Na sos:
- 200ml bulionu drobiowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
Kurczaka myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy słodką paprykę, odrobinę soli, pieprz oraz olej. Imbir obieramy, ścieramy na małych oczkach tarki i także dodajemy do kurczaka. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy na chwilę do zamarynowania.
W tym czasie myjemy papryki, pozbawiamy ich gniazd nasiennych i kroimy w paski. Cebulę obieramy, kroimy na pół i kroimy w niezbyt cienkie pióra. Papryczkę chili drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Mango oprawiamy – okrawamy wzdłuż pestki, pozbawiamy skóry i kroimy w centymetrową kostkę. Okrawamy resztę owocu wkoło pestki i także kroimy. Pozostałości miąższu wkoło pestki obgryza w nagrodę kucharz 🙂
Przygotowujemy sos – do zimnego bulionu dodajemy sos sojowy, miód i ocet ryżowy – dokładnie mieszamy. Do tego dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy do rozpuszczenia.
Nagrzewamy dobrze patelnię lub wok. Gdy jest bardzo gorący, wrzucamy kurczaka i smażymy na dużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się lekko zrumieniać. Następnie, dodajemy na patelnię cebulę, czosnek oraz chili i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Do tego dodajemy obie papryki i jeszcze wszystko razem smażymy przez 3 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Mieszamy sos, aby rozmieszać jeszcze raz mąkę ziemniaczaną, która osiadła na dno i wlewamy wszystko na patelnię cały czas mieszając – sos od razu się zagęści. Mieszamy minutę na ogniu. Na sam koniec dodajemy kawałki mango i mieszamy chwilę, aby pokryły się sosem. Ściągamy z ognia.
Potrawę podajemy od razu gorącą, najlepiej smakuje z puszystym ryżem jaśminowym.