Smażony ryż z kimchi, kapustą pekińską i boczkiem

Drukuj
18.03.2021   Magda

Jedno z moich ulubionych sposobów wykorzystywania ugotowanego ryżu to jego usmażenie z różnymi dodatkami. Kto mnie czyta ten wie, że na moim blogu jest już kilka przepisów na smażony ryż, a teraz pora na kolejny, powiedziałabym, że najlepszy, ale z każdym moi kolejnym pomysłem na smażony ryż mówię to samo :D. Dzisiaj mocno inspirowany koreańską kuchnią  dzięki użyciu domowej roboty kimchi, które nadaje tego wyjątkowego smaku, w sumie cała kwintesencja smaku tego dania wynika z dodania kimchi. Do tego już proste, dobrze znane dodatki i bardzo sycące danie obiadowe gotowe. Chcecie więcej? Dodajecie jajko sadzone, dla mnie obowiązkowo. 

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1,5 szklanki ugotowanego ryżu – najlepiej takiego z poprzedniego dnia
  • 150g surowego, wędzonego boczku
  • połowa czerwonej papryki
  • 1/3 kapusty pekińskiej – część od strony głąba
  • 4 łyżki fermentowanej kapusty kimchi – użyłam domowej roboty
  • 3 łyżki soków spod kimchi
  • 3 łyżki oleju
  • 2 cebulki dymki razem ze szczypiorem
  • 4 łyżki sosu sojowego

Do podania:

  • jajka sadzone

 

Przygotowujemy składniki – boczek kroimy w 0,5 centymetrowe plastry a te następnie w paseczki. Czerwoną paprykę kroimy w małą kosteczkę. Cebulki z dymki siekamy w kostkę. Kapustę pekińską myjemy, przekrawamy na pół, nacinamy i siekamy w pióra. Kapustę kimchi z grubsza siekamy.

 

Na zimnego woka lub patelnię wrzucamy pokrojony boczek, po czym włączamy duży ogień. Smażymy, aż boczek stanie się naprawdę chrupiący i przyrumieniony. Wyciągamy go za pomocą łyżki cedzakowej, aby cały wytopiony z niego tłuszcz pozostał. Na ten tłuszcz wrzucamy pokrojoną cebulę dymkę paprykę oraz kapustę pekińską i smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną i zaczną się zrumieniać – około 4-5 minut. Ściągamy je z patelni – możemy je dołożyć do ściągniętego z patelni boczku. 

 

Na woka wlewamy 3 łyżki oleju, dobrze rozgrzewamy i wrzucamy ryż – rozprowadzamy go na płaską i smażymy. Sprawdzamy drewnianą łyżką lub silikonową packą czy spód ryżu zaczął się przypiekać, jeśli tak obracamy go i smażymy z drugiej strony.

 

W przesmażonym ryżu robimy dołek do którego wlewamy sos sojowy, dodajemy kimchi oraz soki spod kimchi, chwilę smażymy w dołku, po czym mieszamy dokładnie z ryżem. Dodajemy resztę uprzednio usmażonych składników, mieszamy do połączenia. Możemy ryż jeszcze spróbować przed podaniem i doprawić do smaku dodatkowym chlustem sosu sojowego lub dla ostrości i kwaśności – sokiem spod kimchi. 

 

Ryż podajemy gorący, posypany z wierzchu posiekanym na ukos szczypiorem z dymki. Pysznie też jest go podać z usmażonym na odrobinie oleju rzepakowego jajem sadzonym – po jednym na porcje.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *