Fasolakia Lathera – fasolka szparagowa po grecku

Drukuj
21.08.2023   Magda

Fasolakia Lathera to tradycyjny greckie danie z duszoną w oliwie i pomidorach świeżą fasolką szparagową, z dodatkiem ziół i ziemniaka. W mojej wersji tego dania ominęłam ziemniaki, dodałam za to kremowej fety, której słony smak świetnie kontrastuje ze słodkim sosem pomidorowym. Takie danie możemy serwować na obiad, polecam do niego świeże pieczywo, które zanurzamy w sosie. Nadaje się także jako przystawka, do mięsa czy ryby. Tradycyjnie daje się do Fasolakii zieloną fasolkę, ale próbowałam także z żółtą, która jest łatwiej i dłużej dostępna i danie także jest pyszne.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 500g zielonej fasolki szparagowej
  • 1 cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 3 duże dojrzałe pomidory
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki oliwy
  • łyżka suszonego oregano
  • szczypta soli
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • feta do podania – opcjonalnie
  • około 3 łyżki soku z cytryny

 

Zaczynamy od przygotowania fasolki – umycia, przebrania, obcięcia końcówek. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Czosnek obieramy i ścieramy. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę lub jak to się robi w Grecji – ścieramy je na tarce o grubych oczkach – metoda dowolna. 

 

Do dużego garnka z pokrywką wlewamy połowę przygotowanej oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę – smażymy, około 4-5 minut aż stanie się szklista. Wtedy dodajemy oregano, czosnek, koncentrat i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy resztę oliwy, wrzucamy fasolkę, pomidory i około 1,5 szklanki wody. Do tego dodajemy szczyptę cukru, soli, odrobinę pieprzu. Całość mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny – najlepiej jest sprawdzać miękkość fasolki, bo to od niej zależy długość gotowania.

 

Gdy fasolka jest już miękka dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gorącą fasolkę podajemy, polecam posypać ją kawałkami fety, podać ze świeżym pieczywem oraz cząstkami cytryny.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.