Dorsz pieczony pod ciastem francuskim podawany z fasolką

Drukuj
29.03.2019   Magda

Dorsz, oprócz łososia, stał się moją ulubioną rybą – jej delikatne, białe mięso pozwala na wiele kulinarnych wariacji, łączy się z wieloma składnikami, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Pieczenie ryby w piekarniku dla mnie zawsze jest bezbłędne – ryba zawsze wychodzi idealnie wypieczona i soczysta. W tym przepisie dodatkowo jej delikatne mięso jest chronione przez warstwę pesto, która nadaje smaku, a ciasto francuskie chroni przed utratą wilgoci. Do niej prosty dodatek w postaci fasolki wymieszanej z pomidorkami i sokami spod nich – pomysł podpatrzony u pewnego sławnego brytyjskiego kucharza 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kawałki z polędwicy z dorsza
  • 2 łyżki czerwonego pesto
  • 2 kawałki ciasta francuskiego – prostokąty 10x20cm
  • sól i pieprz do smaku
  • 400g mrożonej zielonej fasolki szparagowej
  • 250 pomidorków koktajlowych’
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Na niewielką blachę do pieczenia wykładamy papier. Przygotowujemy naczynie żaroodporne.

 

W międzyczasie rybę dokładnie myjemy, sprawdzamy czy nie ma ości i osuszamy. Układamy ją na blaszce wyłożonej papierem. Z wierzchu smarujemy czerwonym pesto – po łyżce na każdy kawałek ryby. 

 

Prostokąty ciasta francuskiego kroimy w paski szerokości 5 cm – 4 paski na każdą rybę. Układamy paski ciasta na rybie, na niewielką zakładkę. Wstawiamy rybę do piekarnika i pieczemy 20-25 minut. 

 

W tym czasie, szybko mieszamy w naczyniu żaroodpornym pomidorki koktajlowe z oliwą, octem balsamicznym, solą i pieprzem i także wstawiamy do piekarnika obok ryby. Pieczemy do chwili wyciągnięcia ryby.

 

W międzyczasie w garnku wstawiamy wodę. Gdy zawrze, dobrze ją solimy i wrzucamy zieloną fasolkę szparagową. Gotujemy do chwili gdy fasolka jest lekko miękka – około 10 minut, należy próbować w międzyczasie. Odcedzamy fasolę i przelewamy ją zimną wodą.

 

W tym czasie ryba i pomidorki powinny być gotowe. W naczyniu żaroodpornym, rozgniatamy kilka pomidorków widelcem, aby puściły sok, po czym wrzucamy do nich fasolkę i dokładnie mieszamy, aby pokryła się sokami z pomidorków i emulsją z octu i oliwy.

 

Wykładamy na talerze upieczoną rybę oraz porcję fasolki z pomidorami i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.