Sałatka nicejska

Drukuj
20.08.2018   Magda

Sałatka nicejska to jedna z moich ulubionych sałatek, a to dlatego, że jest stosunkowo fit i naprawdę jestem w stanie się nią najeść. Nawet mój mąż, rozkochany w treściwym, obfitym obiedzie, był zadowolony, a to dla mnie najlepsza rekomendacja. Dzięki takim składnikom jak tuńczyk, jajka czy zielona fasolka szparagowa sałatka jest treściwa, zdrowa i satysfakcjonująca – dla mnie może śmiało zastąpić obiad.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 2 średniej wielkości sałaty rzymskie
  • około 12 dojrzałych pomidorków koktajlowych
  • dużą garść zielonej fasolki szparagowej
  • puszka tuńczyka
  • 2 duże jajka

Na dressing:

  • 2 łyżeczki ziarnistej musztardy
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • szczypta cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

 

Fasolkę szparagową oczyszczamy z ogonków, myjemy i gotujemy w dobrze osolonym wrzątku do miękkości. Po ugotowaniu hartujemy w zimnej wodzie. 

 

Jajka gotujemy na twardo, następnie przelewamy zimną wodą i obieramy. 

 

W międzyczasie gdy fasolką i jajka się gotują, przygotowujemy dressing – wszystkie składniki dressingu przekładamy do słoika, czosnek przeciskamy przez praskę, zakręcamy i mocno wstrząsamy. Odstawiamy do lodówki do chwili podania.

 

Sałatę rzymską myjemy i osuszamy – pojedyncze liście układamy na czystej ściereczce kuchennej, której rogi zawijamy i robimy im delikatną wirówkę. Następnie, liście układamy na sobie i kroimy w centymetrowe paski – pamiętajmy, że sałatę rzymską można kroić nożem, jeśli jednak używamy innej, najlepiej jest ją porwać palcami na wielkość kęsów. Sałatę układamy w dużej misie, w której będziemy podawać.

 

Na sałatę układamy przepołowione lub pokrojone na ćwiartki umyte pomidorki – kroimy je w zależności od ich wielkości. Następnie, dodajemy fasolkę szparagową oraz polewamy połową przygotowanego dressingu i delikatnie mieszamy, aż pokryje wszystkie składniki. 

 

Do sałatki dodajemy odsączone kawałki tuńczyka i wszystko delikatnie mieszamy. Na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki jajka i całość z wierzchu polewamy pozostałym dresssingiem.

 

Sałatkę od razu podajemy. Dobrze smakuje sama lub z chrupiącym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *