Dyniowe brownie

Drukuj
25.10.2019   Magda

Po zjedzeniu tabliczki gorzkiej czekolady mam ogromne wyrzuty sumienia, ale jeśli tabliczkę zamienię na porządne kawałki równie czekoladowego brownie, poczucie winy nagle znika. Zwłaszcza gdy chodzi o brownie z dynią, przecież to takie zdrowe, z dodatkiem warzywa, małą ilością cukru i zdrowym olejem kokosowym, zamiast masła. Dla chwili czekoladowej przyjemności warto czasem się tak oszukać, ale prawda jest taka, że jak upieczecie i spróbujecie kawałek tego brownie okaże się że warto czasem tak zgrzeszyć.

Składniki (na blaszkę o wymiarach 23x23cm):

  • szklanka purée z pieczonej dyni
  • 1 duże jajko
  • 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki kakao
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem.

 

Do miski przekładamy purée z dyni, dodajemy do niego cukier, jajko, rozpuszczony olej, mleko oraz esencje – za pomocą rózgi cukierniczej wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.

 

DO mokrych składników przesiewamy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy do utworzenia gęstego, jednolitego ciasta.

 

Tabliczkę czekolady siekamy na nożem na małe kawałki. Całą czekoladę wsypujemy do przygotowanego ciasta i mieszamy.

 

Gotowe ciasto przekładamy do formy, rozprowadzamy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy doi nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut.

 

Po upieczeniu wyciągamy z formy, najlepiej na kratkę, aby nie podeszło parą od spodu. Możemy zostawić do ostygnięcia, ale też skubnąć jeszcze ciepłe.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.