Składniki (na blaszkę o wymiarach 23x23cm):
- szklanka purée z pieczonej dyni
- 1 duże jajko
- 4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1/3 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka esencji waniliowej
Nastawiamy piekarnik na 180°. Dno blachy do pieczenia wykładamy papierem.
Do miski przekładamy purée z dyni, dodajemy do niego cukier, jajko, rozpuszczony olej, mleko oraz esencje – za pomocą rózgi cukierniczej wszystko dokładnie mieszamy do połączenia składników.
DO mokrych składników przesiewamy kakao, mąkę oraz proszek do pieczenia – dokładnie mieszamy do utworzenia gęstego, jednolitego ciasta.
Tabliczkę czekolady siekamy na nożem na małe kawałki. Całą czekoladę wsypujemy do przygotowanego ciasta i mieszamy.
Gotowe ciasto przekładamy do formy, rozprowadzamy, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy doi nagrzanego piekarnika i pieczemy 35-40 minut.
Po upieczeniu wyciągamy z formy, najlepiej na kratkę, aby nie podeszło parą od spodu. Możemy zostawić do ostygnięcia, ale też skubnąć jeszcze ciepłe.