Dyniowy chlebek z czekoladą

Drukuj
17.09.2024  Magda

Kolejny cudowny sezon na dynie nadszedł więc jedna ogromna sztuka wylądowała już w piekarniku i została przerobione na dyniowe purée. A wiadomo, że takie dyniowe purée może być użyte dosłownie do wszystkiego, możliwości są niezliczone. Ja wchodzę w dyniowy czas na słodko, przygotowując prościutki, mieszamy łyżką i naprawdę niezawodny chlebek dyniowy. Aby był jeszcze lepszy, dodałam duuuużoooo czekolady, wszystko z czekoladę jest 100 razy lepsze.

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2/3 szklanki purée z dyni
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.

 

Do miski przekładamy mokre składniki – purée z dyni, jajka, mleko, olej, esencje waniliową oraz wsypujemy cukier – mieszamy wszystko do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia sól, sodę oraz cynamon. Wsypujemy suche składniki d0 mokrych i mieszamy do połączenia. Dodajemy 3/4 czekolady i  mieszamy.

 

Całe ciasto przelewamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Posypujemy wierzch resztą czekolady. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy na kratkę do wystygnięcia. Po około 15 minutach dobrze jest wyciągnąć ciasto z formy, wspomagając się papierem i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia. Jemy wystudzony. Chlebek przechowujemy zawinięty w papier, aby nie obsychał.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *