Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2/3 szklanki purée z dyni
- 2 łyżeczki esencji waniliowej
- około 100g posiekanej gorzkiej czekolady – użyłam czekoladowych groszków
Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia.
Do miski przekładamy mokre składniki – purée z dyni, jajka, mleko, olej, esencje waniliową oraz wsypujemy cukier – mieszamy wszystko do połączenia. Do osobnej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia sól, sodę oraz cynamon. Wsypujemy suche składniki d0 mokrych i mieszamy do połączenia. Dodajemy 3/4 czekolady i mieszamy.
Całe ciasto przelewamy do keksówki, wyrównujemy wierzch. Posypujemy wierzch resztą czekolady. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45 minut.
Po tym czasie wyciągamy na kratkę do wystygnięcia. Po około 15 minutach dobrze jest wyciągnąć ciasto z formy, wspomagając się papierem i tak zostawić do całkowitego ostygnięcia. Jemy wystudzony. Chlebek przechowujemy zawinięty w papier, aby nie obsychał.