Brownie z masłem orzechowym i orzeszkami

Drukuj
20.03.2019   Magda

Duży kawałek intensywnie czekoladowego, wilgotnego i ciągnącego brownie to jest to co lubię. Przyjemność jedzenia jest porównywalna do oblizania całej łyżki masła orzechowego… i to właśnie dlatego to brownie jest najlepsze, bo łączy w sobie te dwie cudowne rzeczy – czekoladę i masło orzechowe. Do tego chrupiące orzeszki i jestem w niebie! Do zrobienia w chwilę i o ile nie zjecie całego od razu, można się nim długo cieszyć.

Składniki (na formę około 30x26cm):

  • 100g mlecznej czekolady
  • 150g masła
  • 2 duże jajka
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 8 łyżeczek masła orzechowego, gładkiego
  • 2 garści solonych fistaszków

 

Zaczynamy od rozpuszczenia masła w rondelku na małym ogniu. Gdy masło się całkowicie rozpuści, ściągamy je z ognia i wrzucamy do niego połamaną na kostki czekoladę. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.

 

Po tym czasie dokładnie mieszamy, aby czekolada się rozpuściła. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy na 200°.

 

Do czekolady z masłem dodajemy cukier oraz kakao i dokładnie mieszamy rózgą do połączenia składników. Następnie, dodajemy po jednym jajku i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąkę i już krótko mieszamy do połączenia składników.

 

Ciasto przelewamy do blachy. Na wierzch rozkładamy równomiernie, po łyżeczce, masło orzechowe. Nożem robimy esy-floresy z masła orzechowego. Wierzch ciasta posypujemy z grubsza posiekanymi solonymi orzeszkami. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut. 

 

Po upieczeniu wystawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *