Czekoladowe brownie z orzechami włoskimi

Drukuj

12.04.2018   Magda

Przyznam się otwarcie – przetestowałam chyba 5 różnych przepisów na brownie zanim doszłam do takiego, w którym faktycznie wychodzi mi idealny efekt brownie – chrupiący wierzch i mokre, klejące się wnętrze. O dziwo, dla innych sprawdzony przepis, u mnie zawsze nie wypalił… kończyło się albo twardym, wysuszonym plackiem albo w ogóle na odwrót – wyrośniętym ciastem.

Tym razem trafiłam, metodą prób i błędów, dodawaniem mąki, ujmowaniem tłuszczu na przepis, który wyszedł! Zachęcam do próbowania, pieczenia i smakowanie tego mega czekoladowego brownie.


Składniki (na blachę 30x26cm):

  • 2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady
  • 100g drobnego cukru
  • 200g masła
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • 100g posiekanych z grubsza orzechów włoskich
  • 2 łyżki mąki 

 

Do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy na średnim ogniu. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną czekoladę i przykrywamy na 3 minuty – ciepło masła rozpuści czekoladę. Mieszamy wszystko dokładnie i odstawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Do orzechów dodajemy łyżkę mąki i dokładnie mieszamy – dzięki temu nie opadną na dno ciasta.

 

Do miski wbijamy jaja i dodajemy cukier – ubijamy mikserem do uzyskania puszystej masy. Do tego dodajemy ostudzoną czekoladę z masłem i delikatnie mieszamy do połączenia. Na sam koniec dodajemy szczyptę soli, orzechy w mące i dodatkową łyżkę mąki – dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Gotowe ciasto wylewamy do blachy.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut, do chwili gdy wierzch stanie się błyszczący i popękany. Wystawiamy do ostygnięcia. 






Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *