Na deser (na 2 duże porcje):
- 2 kawałki czekoladowego brownie – użyłam gotowego
- 3 łyżki konfitury wiśniowej
- 2 łyżki wiśniówki – w wersji dla dorosłych
- 250ml śmietanki kremówki
- 80g gorzkiej czekolady – użyłam takiej 40%
Zaczynamy od przygotowania czekolady – siekamy czekoladę na drobno, wrzucamy do żaroodpornej miski. Wlewamy do niej 50ml śmietanki kremówki. Tak przygotowane naczynie ze składnikami ustawiamy na kąpieli wodnej – nad garnek z gotującą się wodą, uważając aby dno miski nie dotykało wody. Od czasu do czasu mieszając, łączymy czekoladę ze śmietanką, aż do rozpuszczenia. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
W międzyczasie gdy czekolada stygnie, przygotowujemy pucharki. Dwa kawałki ciasta rozdrabniamy w palcach i wsypujemy na dno pucharków, delikatnie dociskamy. Wiśnie mieszamy z wiśniówką i dzieląc na dwie porcje, rozkładamy równomiernie na warstwie ciasta – możemy zostawiać łyżkę na wierzch, do dekoracji.
Pozostałe 200ml kremówki ubijamy na sztywno. Nie przestając miksować, na najniższych obrotach, cienką strużką wlewamy rozpuszczoną czekoladę i miksujemy tylko do połączenia. Tak przygotowany krem możemy łyżką wyłożyć na warstwę wiśni lub przełożyć do rękawa cukierniczego, nałożyć tylkę i ładnie wyszprycować. Na wierzch wylewamy po łyżeczce konfitury wiśniowej, możemy też udekorować kawałkiem ciasta – będzie wiadomo co ten apetyczny deser kryje w środku. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie możemy rozkoszować się deserem.