Czekoladowe muffinki z cukinią

Drukuj
12.07.2019   Magda

Cukinia to wspaniałe warzywo, które swoim delikatnym smakiem sprawia, że świetnie nadaje się także do słokich wypieków. Wypieki z cukinią są miękkie, puszyste i długo pozostają wilgotne – są po prostu pyszne. Jeśli nie mamy czasu piec całej blachy ciasta i czekać cierpliwie jak się upiecze i ostygnie, polecam niezawodne i szybkie muffinki. Te intensywnie czekolodwe są strzałem w dziesiątkę, oprócz kakao w środku i na wierzchu znajdziemy pyszne kawałki czekolady.

Składniki (na 12 muffinek):

  • szklanka mąki
  • 2 czubate łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • pół szklanki cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/3 szklanki mleka
  • szklanka tartej cukinii
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki oleju kokosowego

 

Olej kokosowy rozpuszczamy w rondelku i zostawiamy do ostygnięcia. Tabliczkę czekolady siekamy nożem na małe kawałki. 

 

Piekarnik nastawiamy na 180°. Blachę na muffinki wykładamy papirowymi papilotkami. 

 

Do miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek pieczenia, sodę oraz sól. Do osobnej miski wybijamy jajko i dodajemy od niego cukier, za pomocą rózgi cukierniczej, chwilę ubijamy jajka z cukrem na gęstą pianę. Do masy dodajemy następnie jogurt, mleko oraz tluszcz kokosowy i mieszamy dokładnie do połączenia składników. Do mokrych składników dodajemy suche i dokładnie mieszamy do połączenia. Do ciasta dodajemy startą cukinię i połowe posiekanej czekolady – mieszamy do połączenia.

 

Papilotki wypelniamy do 2/3 wysokości przygotowanym ciastem. Wierzch każdej posypujemy pozostałymi kawałkami czekolady. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy muffinki do ostygnięcia. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *