Donuty z masłem orzechowym i polewą

Drukuj
28.02.2019   Magda

Połączenie smakowe tych donutów to istna bomba, która sprawi, że wypieki znikną w oka mgnieniu. Bo czy jest coś lepszego niż masło orzechowe, karmelowy smak brązowego cukru i błyszcząca kakaowo-kawowa polewa? Dla mnie to idealna słodkość do kawy, łatwa do upieczenia i szybka, aby szybko zaspokoić chęc na słodkie.

Składniki (na 12 donutów):

  • 2 łyżki masła orzechowego – użyłam z kawałkami orzechów
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanku cukru brązowego
  • szczypta soli
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 szklanki zimnego mleka
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • odrobina oleju do nasmarowania blachy

Na polewę:

  • 50g masła
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 4 łyżki mocnej, czarnej kawy
  • 3 łyżki cukru

 

Do żaroodpornej miski ustawionej nad kąpielą wodą – garnkiem z parującą wodą, wkładamy masło, masło orzechowe oraz cukier brązowy i podgrzewamy, aż oba masła i cukier się rozpuszczą. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. 

 

W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200°. Blaszkę do donutów natłuszczamy odrobiną oleju – można nasączyć ręcznik papierowy i przetrzeć formę.

 

Przygotowujemy suche składniki – do osobnej miski przesiewamy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Do lekko ostudzonych składników dodajemy zimne mleko, które od razu obniży całkowicie temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników.

 

Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy.

 

W międzyczasie gdy donuty stygną, przygotowujemy polewę – do rondelka wkładamy masło, wlewamy kawę i dodajemy cukier. Stawiamy to na małym ogniu, a gdy masło się rozpuści, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy do całkowitego połączenia się składników – ocierając łyżką o brzegi rondelka, rozbijamy grudki z kakao. Gotujemy polewę, cały czas mieszając, aż odpowiednio zgęstnieje. Odkładamy do ostygnięcia.

 

Ostudzone donuty zamaczamy w gotowej polewie, aby pokryć wierzch równą warstwą. Jeśli zostanie resztka polewy, możemy polać donuty łyżeczką. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *