Pancakes bananowe z masłem orzechowym

Drukuj
05.01.2018   Magda

Kolejny przepis dla tych co uwielbiają celebrować małe poranne przyjemności albo takie popołudniowe lub podwieczorkowe…ale na pewno słodkie, przepyszne i całkowicie uzależniające. Nie ważne w jakiej porze dnia przygotowane, takie pancakesy z bananem i polewą z masła orzechowego na pewno naładują Was pozytywnym nastrojem i masą energii. Świetne i szybkie do zrobienia w chwilach małych słodkościowych ciągot.

Składniki (na 10 małych pancaków):

  • 1 duży dojrzały banan
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki maślanki
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Polewa z masła orzechowego:

  • 4 łyżki płynnego masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Do podania:

  • plasterki banana
  • 3 kostki gorzkiej czekolady

 

Zaczynamy od zrobienia polewy do pancaków – do miseczki wlewamy mleko, miód i dodajemy masło orzechowe – rozprowadzamy dokładnie masło orzechowe w mleku i miodzie do powstania gęstej, ale jednak lekko płynnej polewy. Gotową odstawiamy na czas przygotowywania pancaków. Czekoladę możemy posiekać na drobno, zetrzeć na tarce lub tak jak ja ostrym nożem ścierać po długości na takie dłuższe wiórki. Odkładamy.

 

Banana rozdrabniamy widelcem. Oddzielamy białko od żółtka, żółtko dodajemy do bananów a do białka dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Do bananów z żółtkiem wlewamy maślankę i rozpuszczone masło – mieszamy. Bezpośrednio do tego przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Następnie dodajemy dodajemy do ciasta białko i jeszcze raz dokładnie ale delikatnie mieszamy. 

 

Rozgrzewamy teflonową patelnię i pieczemy niewielkie pancaksy, z obu stron na złocisty kolor – jak pojawiają się bombelki na brzegach są gotowe do obrócenia. Uwaga, jako, że w cieście jest dużo cukru z bananów, mogę się szybko przypalać i trzeba ich pilnować, najlepiej zaraz po nagrzaniu patelni zmniejszyć ogień na minimum. 

 

Gotowe pancakesy serwujemy jeszcze ciepłe, z plasterkami bananów, obficie polane sosem i posypane wiórkami czekolady.

 

 



2 thoughts on “Pancakes bananowe z masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *