Pancakes bananowe z masłem orzechowym

Drukuj
05.01.2018   Magda

Kolejny przepis dla tych co uwielbiają celebrować małe poranne przyjemności albo takie popołudniowe lub podwieczorkowe…ale na pewno słodkie, przepyszne i całkowicie uzależniające. Nie ważne w jakiej porze dnia przygotowane, takie pancaksy z bananem i polewą z masła orzechowego na pewno naładują Was pozytywnym nastrojem i masą energii. Świetne i szybkie do zrobienia w chwilach małych słodyczowych ciągot.

Składniki (na 10 małych pancaków):

  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki maślanki
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła

Polewa z masła orzechowego:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki mleka
  • 1 łyżeczka płynnego miodu

Do podania:

  • plasterki banana
  • posypka czekoladowa

 

Zaczynamy od zrobienia polewy do pancaków, którą przed samym podaniem można podgrzać. Do rondelka wlewamy mleko, miód i dodajemy masło orzechowe. Stawiamy na mały ogień i cały czas mieszając, rozprowadzamy masło orzechowe w mleku i miodzie do powstania gęstej, ale jednak lekko płynnej polewy. Gotową odstawiamy na czas przygotowywania pancaków.

 

Banana rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do nich maślankę, jajko oraz masło i mieszamy. Bezpośrednio do tego możemy przesiać mąkę, sól, cukier puder i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy do otrzymania gęstego, jednolitego ciasta. Odstawiamy na 5 minut.

 

Po tym czasie rozgrzewamy teflonową patelnię i pieczemy niewielkie pancaksy, z obu stron na złocisty kolor – uwaga, jako, że w cieście jest dużo cukru, mogę się szybko przypalać i trzeba ich pilnować. Po upieczeniu każdej porcji dobrze jest je przykryć folią, aby nie wystygły lub od razu podawać.

 

Najlepiej pancaksy smakują ciepłe, z ciepłym spływającym sosem, plasterkami bananów i czekoladą.

 

 



2 thoughts on “Pancakes bananowe z masłem orzechowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.