Składniki (na 12 donutów):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 2 łyżki kakao
- 5 ciastek Oreo
- łyżka masła
- 1/2 szklanki mleka
- 1 duże jajko
- odrobina oleju
- łyżka ekstraktu waniliowego
Na wierzch:
- 2 łyżki kremowego serka
- łyżeczka cukru pudru
- łyżka mleka
- 5 ciastek Oreo
Nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę na pączki natłuszczamy olejem – ja robię to ręcznikiem papierowym.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy to tego cukier, szczyptę soli oraz rozdrobnione w robocie kuchennym ciasteczka Oreo. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokrą mieszankę oraz rozpuszczone masło i za pomocą rózgi, wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do blachy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy, zostawiamy na 5 minut w blaszce do wstępnego ostygnięcia. Potem, delikatnie wyciągamy pączki z blachy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Gdy donuty są już ostygnięte, przygotowujemy polewę – do serka dodajemy mleko oraz cukier puder i wszystko rozcieramy na gładką masę. Za pomocą szpatułki lub nożem, nakładamy porcję polewamy na każdego donuta. Ciastka Oreo rozbijamy wałkiem – ja zrobiłam to jak były w swojej paczuszce. Wierzch każdego donuta ozdabiam ciasteczkami i posypuje ciasteczkowym pyłem.
Użyłam serka śmietankowego Delicate z Biedronki. Nadaje się każdy podobny, byle byłby z typu kremowych, a nie tych puszystych jak Almette.
Jakiego serka użyłaś?
Czysta rozpusta! Oj zjadłoby się 🙂
https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/