Donuty Oreo

Drukuj
22.02.2016   Magda
Intensywnie kakaowe donuty z ciasteczkami Oreo do upieczenie w chwilę – to jest to! A do tego wierzch z kremowego serka i jeszcze więcej ciasteczek Oreo. Nic tylko zamoczyć je w mleku i zjeść, ich smak ucieszy nawet duże dzieci 🙂

Składniki (na 12 donutów):

  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 5 ciastek Oreo
  • łyżka masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 duże jajko
  • odrobina oleju
  • łyżka ekstraktu waniliowego

Na wierzch:

  • 2 łyżki kremowego serka
  • łyżeczka cukru pudru
  • łyżka mleka
  • 5 ciastek Oreo

 

Nagrzewamy piekarnik do 200°. Blachę na pączki natłuszczamy olejem – ja robię to ręcznikiem papierowym.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę. Dodajemy to tego cukier, szczyptę soli oraz rozdrobnione w robocie kuchennym ciasteczka Oreo. W małym garnuszku rozpuszczamy masło, odstawiamy do ostygnięcia. Do osobnej miski wybijamy jajko, dodajemy do niego mleko oraz ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Do suchych składników dodajemy mokrą mieszankę oraz rozpuszczone masło i za pomocą rózgi, wszystko dokładnie mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto do blachy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Po tym czasie, wyciągamy, zostawiamy na 5 minut w blaszce do wstępnego ostygnięcia. Potem, delikatnie wyciągamy pączki z blachy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Gdy donuty są już ostygnięte, przygotowujemy polewę – do serka dodajemy mleko oraz cukier puder i wszystko rozcieramy na gładką masę. Za pomocą szpatułki lub nożem, nakładamy porcję polewamy na każdego donuta. Ciastka Oreo rozbijamy wałkiem – ja zrobiłam to jak były w swojej paczuszce. Wierzch każdego donuta ozdabiam ciasteczkami i posypuje ciasteczkowym pyłem. 

 



3 thoughts on “Donuty Oreo”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *