Çılbır czyli jaja po turecku

Drukuj
25.03.2024  Magda

Çılbır to pochodzący z Turcji przepyszny przepis na śniadanie składający się z jajek w koszulce podawanych na czosnkowym jogurcie obficie polanym masłem z przyprawami.  Mogę Wam obiecać że ta forma podania jajek stanie się wkrótce Waszym ulubionym śniadaniem jak tylko ich spróbujecie. Jeśli obawiacie się przygotowania jajek w koszulce, aby były idealnie płynne i nie rozpadły się w wodzie, czytajcie uważnie przepis a będzie znać mój sekret jak to robię, a było wiele prób i błędów. U mnie must na tegorocznym wielkanocnym śniadaniu – wiem, że zachwycą wszystkich. 

Składniki (na 1 dużą porcję):

  • 2 jajka
  • mały kubek jogurtu greckiego
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól
  • łyżka octu
  • koperek do posypania
  • pieczywo do podania

Na masło z przyprawami:

  • czubata łyżka masła
  • 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
  • szczypta płatków chili
  • 1/4 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki w proszku

 

Zaczynamy od przygotowania jogurtu – do jogurtu ścieramy ząbek czosnku, doprawiamy solą do smaku i wykładamy całość na duży talerz i rozsmarowujemy. 

 

Przygotowujemy masło – do rondelka wkładamy masło i rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy do masła płatki chili, paprykę oraz kumin i mieszamy. Ściągamy z ognia.

 

Jeśli chcemy mieć dwa jajka jednocześnie, można robić je na dwa rondelki, a jest to szczególnie polecane gdy robimy to śniadanie dla większej liczby osób. Do rondelka z pokrywką wlewamy 3 szklanki wody, dodajemy łyżkę octu. Doprowadzamy prawie do wrzenia, do chwili gdy zaczną się uwalniać bąbelki z dna rondla. Ostrożnie wybijamy jajko do małego kubeczka. Za pomocą łyżki robimy wirek w wodzie i do jego środka ostrożnie wlewamy jajko – nie róbmy tego z wysoka. Gdy jajko jest już w wodzie, wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 4 minuty.

 

Po tym czasie za pomocą łyżki cedzakowej wyciągamy jajko, które następnie układamy na przygotowanym wcześnie jogurcie. Jeśli robimy na dwa rondelki, to mamy już danie prawie gotowe, jeśli na jeden, zagotowujemy tą samą wodę ponownie i powtarzamy te same zabiegi z drugim jajkiem. Polecam wtedy to pierwsze nie wykładać od razu na jogurt bo się za bardzo schłodzi, a odłożyć po prostu na talerz.

 

Całość skrapiamy obficie masłem z przyprawami i posypujemy koperkiem. Od razu podajemy z chrupiącym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.