Zapiekane tortille lub enchilady z indykiem

Drukuj
01.08.2023  Magda

Zapiekane tortille czy też enchilady, jak zwał tak zwał, to pomysł na przepyszne danie obiadowe – niezbyt skomplikowane, za to przepyszne i efektowne. Dodatkowo, jeśli posiadacie na stanie dość dużą patelnie nadającą się do wsadzenia do piekarnika, dodatkowo oszczędzicie naczynia i czas na późniejsze zmywanie. Jeśli nie macie, nie martwcie się, naczynie żaroodporne też się nada – szczegóły w przepisie. Smacznego!

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 6 sztuk dużych tortilli – użyłam pełnoziarnistych
  • 500g mielonego mięsa z indyka – użyłam z udźca
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 żółte papryki
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki w proszku
  • szczypta chili – opcjonalnie
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • puszka krojonych pomidorów
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • duża butelka passaty pomidorowej
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Dodatkowo:

  • około 2/3 szklanki tartego sera do posypania – użyłam sera Cheddar
  • dojrzałe awokado do podania
  • odrobina soku z cytryny do skropienia awokado
  • kilka listków świeżych ziół – może być pietruszka, kolendra lub oregano

 

Zaczynamy od przygotowania składników – paprykę myjemy, przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce lub przeciskamy przez praskę. Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą i odstawiamy do odcieknięcia. 

 

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy mięso – smażymy, aż będzie ścięte, ale nie zacznie się rumienić – często mieszamy i rozdrabniamy duże grudy na małe kawałki. Gdy mięso jest ścięte, dodajemy paprykę oraz cebulę – całość smażymy, także często mieszając, aż mięso zacznie się rumienić. W tej chwili dodajemy czosnek oraz przyprawy – kumin, paprykę słodką, chili, oregano i smażymy jeszcze minutę, mieszając. Dodajemy pomidory z puszki, zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i dusimy około 5 minut pod przykryciem.

 

W tym czasie nastawiamy piekarnik na 180°. Jeśli smażymy wszystko na patelni nadającej się do piekarnika, to przygotujmy duży talerz na który przełożymy farsz do przełożenia. Jeśli nie mamy patelni, przygotowujemy duże naczynie żaroodporne. Gotową passatę doprawiamy solą, pieprzem i cukrem – ja dosłownie wsypuje przyprawy do butelki, zakręcam i mocno wstrząsam do wymieszania, ale jeśli wolicie, możemy ją przelać do jakiegoś naczynia, tak dodać przyprawy i wymieszać łyżką.

 

Podduszony farsz z patelni przekładamy na talerz. Na dno patelni wlewamy połowę przygotowanej passaty, rozprowadzamy. Farsz rozdzielamy na około 6 równych części. Każdą porcję wykładamy na placek tortilli, zawijamy jak naleśnik, układamy na patelni wciskając w sos. Robimy tak z całym farszem i wszystkimi plackami. Na wierzch wylewamy resztę passaty, posypujemy serem i wstawiamy do piekarnika.

 

Pieczemy około 20 minut lub do chwili gdy sos zacznie bomblować. W międzyczasie możemy pokroić awokado na mniejsze kawałki, skropić cytryną aby nie ściemniało. Jeśli używamy świeżych ziół, możemy je z grubsza posiekać.

 

Gorące bomblujące danie możemy od razu podawać. Z wierzchu posypać ziołami, ułożyć awokado i tak wykładać, z dodatkową porcją sosu z dna patelni.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.