Ciasto z rabarbarem i migdałową kruszonką

Drukuj
24.05.2013   Magda

Lubię wypieki, które zawsze się udają i zdecydowanie do nich należy to ciasto. Sprawdza się w każdym sezonie, ponieważ świetnie smakuje z każdymi owocami. W maju najlepiej sprawdza się rabarbar, którego kwaśny smak przełamujemy słodką kruszonką. Idealne na deser, obficie oprószone cukrem pudrem lub podawane z gałką lodów śmietankowych. Idealnie!

Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach około 25x30cm): 

  • 2 szklanki mąki plus do podsypania
  • 2/3 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 całe jajka i 1 żółtko 
  • 200g miękkiej margaryny

Kruszonka: 

  • 50g migdałów
  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki cukru trzcinowego 
  • 50g zimnego masła 

Nadzienie: 

  • 1/2 kg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru

 

Rabarbar myjemy, odcinamy liście, końcówki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy, aby puścił sok.

 

W międzyczasie smarujemy blachę tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i zabieramy się za wyrobienie ciasta. Na stolnice przesiewamy mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, co jakiś czas podsypując mąką, aż ciasto będzie ładnie odklejać się od rąk. Gotowym ciastem wyklejamy dno i boki formy. Widelcem nakłuwamy dziurki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i podpiekamy przez 15 minut.

 

Gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę – migdały wrzucamy do robota kuchennego i mielimy na drobno. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy kawałki masła z sypkimi składnikami, aby utworzyć duże okruchy kruszonki.

 

Następnie odcedzamy rabarbar na sicie. Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy ciasto z pieca, układamy na nim rabarbar i posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut. 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.