Składniki na ciasto (na blachę o wymiarach około 25x30cm):
- 2 szklanki mąki plus do podsypania
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 całe jajka i 1 żółtko
- 200g miękkiej margaryny
Kruszonka:
- 50g migdałów
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 50g zimnego masła
Nadzienie:
- 1/2 kg rabarbaru
- 3 łyżki cukru
Rabarbar myjemy, odcinamy liście, końcówki i kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miski, zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy, aby puścił sok.
W międzyczasie smarujemy blachę tłuszczem, wysypujemy bułką tartą i zabieramy się za wyrobienie ciasta. Na stolnice przesiewamy mąką, dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto, co jakiś czas podsypując mąką, aż ciasto będzie ładnie odklejać się od rąk. Gotowym ciastem wyklejamy dno i boki formy. Widelcem nakłuwamy dziurki. Wkładamy do nagrzanego do 180° piekarnika i podpiekamy przez 15 minut.
Gdy ciasto się piecze, robimy kruszonkę – migdały wrzucamy do robota kuchennego i mielimy na drobno. Przekładamy do miski, dodajemy mąkę, cukier i masło pokrojone w kostkę. Rozcieramy kawałki masła z sypkimi składnikami, aby utworzyć duże okruchy kruszonki.
Następnie odcedzamy rabarbar na sicie. Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy ciasto z pieca, układamy na nim rabarbar i posypujemy obficie kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy jeszcze 30 minut.