Rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką

Drukuj
28.06.2017   Magda
Jedno z moich ulubionych połączeń letnich smaków to truskawki i rabarbar. Słodki smak truskawki z kwaśnego rabarbaru świetnie się łączą, a zapiekanie wydobywa z nich to co najlepsze. Do tego chrupiąca kruszonka i lody. Czego chcieć więcej?

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g rabarbaru
  • 50g truskawek
  • 1 czubata łyżka cukru waniliowego*

Kruszonka:

  • 20g zimnego masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 czubata łyżka płatków owsianych

Do podania:

  • lody waniliowe

 

*U mnie domowej roboty, czyli 1 wydrążona laska wanili na szklankę cukru. Jeśli nie mamy domowego, używamy łyżki zwykłego cukru i pół łyżeczki cukru wanilinowego

 

Zaczynamy od zrobienia kruszonki – do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami, rozcieramy razem wszystkie składniki do otrzymania gruboziarnistej kruszonki.

 

Nastawiamy piekarnik do 180°, przygotowujemy kokilki do zapiekania.

 

Truskawki i rabarbar myjemy. Truskawki oczyszczamy z szypułek i małe kroimy na połówki, większe na ćwiarki. Z rabarbaru odcinamy końce, jeśli ma brzydką skórkę, możemy go obrać w tych brzydkich miejscach. Kroimy w półcentymetrowe plasterki. Truskawki i rabarbar posypujemy cukrem waniliowym mieszamy i przekładamy do kokilek – dzielimy po połowie. Przygotowaną kruszonę też dzielimy na pół i posypujemy owoce. 

 

Wstawiamy kokilki do pierkanika i zapiekamy około 20-25 minut. Obserwujemy w międzyczasie czy aby kruszona ładnie się rumieni i czy owoce już spod niej bulgotają. Upieczone od razu podajemy, możemy udekorować gałką lodów, które smakowicie rozpuszczą się na wierzchu.

 



1 thought on “Rabarbar i truskawki zapiekane pod kruszonką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *