Składniki (na 2 porcje):
- 100g rabarbaru
- 50g truskawek
- 1 czubata łyżka cukru waniliowego*
Kruszonka:
- 20g zimnego masła
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 czubata łyżka płatków owsianych
Do podania:
- lody waniliowe
*U mnie domowej roboty, czyli 1 wydrążona laska wanili na szklankę cukru. Jeśli nie mamy domowego, używamy łyżki zwykłego cukru i pół łyżeczki cukru wanilinowego
Zaczynamy od zrobienia kruszonki – do miseczki wsypujemy mąkę, cukier, płatki owsiane i dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło. Palcami, rozcieramy razem wszystkie składniki do otrzymania gruboziarnistej kruszonki.
Nastawiamy piekarnik do 180°, przygotowujemy kokilki do zapiekania.
Truskawki i rabarbar myjemy. Truskawki oczyszczamy z szypułek i małe kroimy na połówki, większe na ćwiarki. Z rabarbaru odcinamy końce, jeśli ma brzydką skórkę, możemy go obrać w tych brzydkich miejscach. Kroimy w półcentymetrowe plasterki. Truskawki i rabarbar posypujemy cukrem waniliowym mieszamy i przekładamy do kokilek – dzielimy po połowie. Przygotowaną kruszonę też dzielimy na pół i posypujemy owoce.
Wstawiamy kokilki do pierkanika i zapiekamy około 20-25 minut. Obserwujemy w międzyczasie czy aby kruszona ładnie się rumieni i czy owoce już spod niej bulgotają. Upieczone od razu podajemy, możemy udekorować gałką lodów, które smakowicie rozpuszczą się na wierzchu.
Najlepszy letni deser:)