Ciasto imbirowe z gruszkami i karmelem

Drukuj
19.11.2021  Magda

Słodkie gruszki i orzeźwiający imbir to wspaniałe połączenie smakowe. Właśnie na ten duet skusiłam się podczas tworzenia tego ciasta – baza to znane i delikatne ciasto jogurtowe doprawione imbirem, a wierzch zdobią i jednocześnie osładzają piękne gruszki. Dzieło wieńczy sos karmelowy – mój ulubiony, prosty i cudownie słodki. 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 100g miękkiego masła i trochę do wysmarowania formy
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka świeżego, startego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 4 czubate łyżki jogurtu
  • 1 duża, dojrzała gruszka – użyłam Konferencji

Na sos karmelowy:

  • 6 łyżek cukru
  • 3 łyżki wody
  • łyżka masła
  • 50ml śmietanki kremówki

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blaszkę do pieczenia smarujemy masłem. Gruszkę myjemy, kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. 

 

Do miski dodajemy miękkie masło oraz cukier. Za pomocą miksera miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie dodajemy do niej jajka, najpierw jedno i miksujemy, następnie drugie – masa będzie wyglądała jakby się zwarzyła, ale w miarę miksowania stanie się jednolita. Do tego dodajemy jogurt oraz imbir i dokładnie ale krótko miksujemy. Do osobnej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól. Do mokrych składników wsypujemy suche i miksujemy chwilę, tylko do połączenia składników – ciasto powinno być dość gęste. Przekładamy do formy, wierzch wygładzamy. Układamy na wierzchu plasterki gruszki, eksponując najładniejsze plasterki na środku ciasta. 

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 45-50 minut, aż będzie wyrośnięte i rumiane. Po upieczeniu odstawiamy na chwilę do lekkiego ostygnięcia, następnie wyciągamy z formy do pieczenia i zostawiamy na kartce do całkowitego wystygnięcia.

 

Robimy sos karmelowy – na suchą, teflonową patelnię wysypujemy równomierną warstwę cukru i wlewamy wodę. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu, okrężnymi ruchami patelni, mieszamy. Gdy zacznie się karmelizować zaczynamy częściej mieszać okrężnymi ruchami patelni, aż całość stanie się bursztynowa. W tym momencie wlewamy na karmel kremówkę– uwaga, najlepiej robić to w rękawicach kuchennych, bo karmel może pryskać, będzie się podnosić i mocno pienić. W tym czasie bierzemy najlepiej silikonową szpatułkę lub drewnianą łyżkę i mieszamy do połączenia. Ściągamy z ognia, dodajemy masło i dokładnie mieszamy do połączenia. Przelewamy do słoiczka.

 

Gotowym sosem karmelowym polewamy obficie wierzch wystudzonego ciasta.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.