29.09.2015 Magda
Połączenie gruszek z czekoladą to już klasyka, ale zachwyca za każdym razem. Nie mogłabym sobie lepiej dogodzić niż tymi intensywnie czekoladowymi, wilgotnymi i słodkimi muffinkami z tak dorodnymi teraz gruszkami.
Składniki (na 12 muffinek):
- 2 twarde gruszki – użyłam konferencji
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 2 czubate łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2/3 szklanki mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1 duże jajko
- 80g gorzkiej czekolady – użyłam tej 80%
Nagrzewamy piekarnik do 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami.
Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czekoladę siekamy w drobną kostkę i mieszam z gruszkami.
Do miski przesiewamy sypkie składniki – mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem, olejem oraz cukrem.
Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy, ale nie musi być dokładnie wymieszane. Wykładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch każdej z muffinek wykładamy łyżeczkę pokrojonej gruszki z czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Po tym czasie wystawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.
Oj tak, to połączenie zawsze robi na mnie wrażenie 🙂 Pycha!