Czekoladowe muffinki z gruszką

Drukuj
29.09.2015   Magda

Połączenie gruszek z czekoladą to już klasyka, ale zachwyca za każdym razem. Nie mogłabym sobie lepiej dogodzić niż tymi intensywnie czekoladowymi, wilgotnymi i słodkimi muffinkami z tak dorodnymi teraz gruszkami.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 2 twarde gruszki – użyłam konferencji
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko
  • 80g gorzkiej czekolady – użyłam tej 80%

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

 

Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Czekoladę siekamy w drobną kostkę i mieszam z gruszkami.

 

Do miski przesiewamy sypkie składniki – mąkę, kakao, sól, proszek i sodę. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem, olejem oraz cukrem.

 

Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy, ale nie musi być dokładnie wymieszane. Wykładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Na wierzch każdej z muffinek wykładamy łyżeczkę pokrojonej gruszki z czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.

 

Po tym czasie wystawiamy na kratkę do całkowitego ostudzenia.

 




1 thought on “Czekoladowe muffinki z gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *