Czekoladowe muffinki z gruszką

Drukuj
29.09.2015   Magda

Połączenie gruszek z czekoladą to już klasyka, ale zachwyca za każdym razem. Nie mogłabym sobie lepiej dogodzić niż tymi intensywnie czekoladowymi, wilgotnymi i słodkimi muffinkami z tak dorodnymi teraz gruszkami.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 2 twarde gruszki
  • 1/5 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 2/3 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 duże jajko

 

Nagrzewamy piekarnik do 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami.

 

Gruszki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Do miski przesiewamy sypkie składniki – mąkę, kako, sól, proszek i sodę, do tego dodajemy cukier. W osobnej misce rozkłócamy jajko z mlekiem i olejem.

 

Łączymy suche składniki z mokrymi, mieszamy, ale nie musi być dokładnie wymieszane. Wykładamy ciasto do 2/3 wysokości papilotek. Na wierz każdej muffinki wykładamy łyżeczkę pokrojonej gruszki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.




1 thought on “Czekoladowe muffinki z gruszką”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *