Szybki piernik z polewą serkową

Drukuj
24.12.2020   Magda

Święta pachną piernikiem, zawsze i niezmiennie musi on się pojawić na moim stole nie tylko dla smaku ale także dla tego zapachu. W tym roku wypróbowałam kolejny ekspresowy przepis na piernik, efekty zadowalające i szybko znikające z talerzy. Postawiłam na małą keksówkę, dla naszej czwórki to ilość idealna na Święta, a też prawda taka, że jak zjemy go to upieczenie kolejnego to niewielki wysiłek. 

Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):

  • 1,5 szklanki mąki i trochę do obsypania formy
  • 1/3 szklanki cukru brązowego
  • 1/3 szklanki płynnego miodu
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżka przyprawy do piernika
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 jajka
  • 100g miękkiego masła i trochę do posmarowania formy
  • 2/3 szklanki mleka
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Na polewę serkową:

  • 100g kremowego serka śmietankowego
  • 1/2 szklanki skondensowanego mleka

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę smarujemy całą odrobiną masła i wysypujemy mąką. 

 

Do dużej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon.

 

Do osobnej miski wkładamy miękkie masło oraz cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Do tego dolewamy miód oraz esencje waniliową i dalej miksujemy. Do masła z dodatkami dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia – masło może się lekko zwarzyć, ale kontynuując miksowanie, uzyskamy jednolitą konsystencję. 

 

Miksując na niskich obrotach dodajemy do ciasta na przemian suche składniki i mleko, zaczynając i kończąc na suchych – suche wsypujemy w 3 częściach, mleko w 2 turach. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.

 

Gotowe ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny – najlepiej sprawdzi się próba suchego patyczka. Wystawiamy do ostygnięcia, po chwili wyciągamy ciasto z formy, aby się nie zaparowało. 

 

Gdy ciasto jest ostygnięte, przygotowujemy polewę – do serka dodajemy mleko skondensowane i bardzo dokładnie mieszamy, do połączenie składników na gładką polewę. Gotową polewą pokrywamy cały wierzch piernika.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.