Składniki (na keksówkę o wymiarach 26x12x7cm):
- 1,5 szklanki mąki i trochę do obsypania formy
- 1/3 szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki płynnego miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- łyżka przyprawy do piernika
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 jajka
- 100g miękkiego masła i trochę do posmarowania formy
- 2/3 szklanki mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
Na polewę serkową:
- 100g kremowego serka śmietankowego
- 1/2 szklanki skondensowanego mleka
Nastawiamy piekarnik na 180°. Keksówkę smarujemy całą odrobiną masła i wysypujemy mąką.
Do dużej miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i cynamon.
Do osobnej miski wkładamy miękkie masło oraz cukier i ubijamy wszystko na puszystą masę. Do tego dolewamy miód oraz esencje waniliową i dalej miksujemy. Do masła z dodatkami dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia – masło może się lekko zwarzyć, ale kontynuując miksowanie, uzyskamy jednolitą konsystencję.
Miksując na niskich obrotach dodajemy do ciasta na przemian suche składniki i mleko, zaczynając i kończąc na suchych – suche wsypujemy w 3 częściach, mleko w 2 turach. Miksujemy do uzyskania jednolitego ciasta.
Gotowe ciasto wylewamy do formy, wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około godziny – najlepiej sprawdzi się próba suchego patyczka. Wystawiamy do ostygnięcia, po chwili wyciągamy ciasto z formy, aby się nie zaparowało.
Gdy ciasto jest ostygnięte, przygotowujemy polewę – do serka dodajemy mleko skondensowane i bardzo dokładnie mieszamy, do połączenie składników na gładką polewę. Gotową polewą pokrywamy cały wierzch piernika.