Chłodnik litewski

Drukuj
 26.07.2016   Magda

Nic mnie tak nie cieszy w gorący dzień jak gęsty, kremowy i zimny …chłodnik. Ci co mnie znają to wiedzą w jakich ilość potrafię go zjeść i wiedzą także, że postawiona przed dylematem lody czy chłodnik, zawsze wybiorę chłodnik 🙂 Moim ulubionym, od zawsze i na zawsze jest ten z botwiny lub w wersji bardziej warzywnej – chłodnik litewski- wyborny, dla mnie wręcz królewski, nie litewski 🙂 Optymistycznie różowy, dobry na każdą porę.

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczek botwiny z buraczkami – minimum 4 buraczki
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka gałązek lubczyku
  • kawałek pora
  • kilka liści selera – opcjonalnie
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • łyżka octu

Dodatkowo:

  • 0,5l maślanki – najlepsza Mrągowska
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny – do smaku
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

 

Marchewkę i pietruszkę obieramy, przekrawamy na pół. Pora dokładnie myjemy. Buraczki i liście botwiny także dokładnie myjemy. Liście i łodygi drobno siekamy. Przekładamy warzywa do garnka, dodajemy lubczyk, liście selera jeśli używamy, ziele, liść laurowy, sól, trochę pieprzu. Zalewamy taką ilością wody aby tylko przykrywać warzywa. Dodajemy łyżkę octu. Gotujemy wszystko do miękkości warzyw – około 20 minut, najlepiej sprawdzać co jakiś czas widelcem. Gotowy wywar zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Ostygnięte warzywa ścieramy na tarce – marchew, buraki, pietruszkę. Z wywaru wyławiamy liście laurowe, ziele, selera i kawałki pora – jeśli jest to możliwe, bo czasem tak się rozpadną, że szukać tego nie ma jak. Wkładamy starte warzywa z powrotem do wywaru.

 

Do wszystkiego dodajemy maślankę, jogurt oraz drobno posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, a jeśli trzeba, można odrobinę zakwasić sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, podajemy dobrze schłodzony.

 

 



7 thoughts on “Chłodnik litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *