Chłodnik litewski

Drukuj
 26.07.2016   Magda

Nic mnie tak nie orzeźwia jak kubek zimnego, kremowego …chłodnika. Ci co mnie znają to wiedzą w jakich ilość potrafię go zjeść i wiedzą, że postawiona przed dylematem lody czy chłodnik, zawsze wybiorę chłodnik 🙂 Moim ulubionym, od zawsze i na zawsze jest ten z botwiny lub w wersji bardziej warzywnej – chłodnik litewski. Optymistycznie różowy, jak dla mnie dobry na każdą porę dnia. 

Składniki (na 4 porcje):

  • pęczek botwiny z buraczkami
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • kilka gałązek lubczyku
  • kawałek pora
  • kilka liści selera – opcjonalnie
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól i świeżo mielony pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki octu

Dodatkowo:

  • 0,5l maślanki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • ogórek szklarniowy
  • pęczek koperku
  • odrobina soku z cytryny – do smaku
  • szczypta cukru

 

Marchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora dokładnie myjemy. Do garnka wlewamy odrobinę oleju, gdy będzie gorący, wrzucamy na niego pokrojoną marchewkę, pietruszkę, dodajemy pora, liście selera, ziele, liść laurowy oraz sól i świeżo zmielony pieprz – wszystko przesmażamy aż warzywa zaczną się podpiekać. Następnie, dodajemy liście lubczyku i smażymy jeszcze minutę. Wszystko zalewamy 1 l wody i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i pod półprzykryciem, gotujemy. W międzyczasie oczyszczamy buraczki z botwiny, obieramy je i kroimy w podobnej wielkości kostkę jak marchew. 

 

Do gotujących się warzyw dodajemy 2 łyżki octu i wrzucamy pokrojone buraczki, gotujemy 5 minut. W międzyczasie łodygi botwiny siekamy w małe kawałki, i wrzucamy do zupy. Całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie – u mnie około 10 minut. Na sam koniec gotowania dodajemy drobno pokrojone liście botwiny i gotujemy ostatnie 5 minut, aby zmiękły. Gotowy wywar odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Do wystyniętego wywaru dodajemy maślankę, jogurt, drobno posiekany koperek, pokrojony w drobną kostkę ogórek i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, odrobiną cukru, a jeśli trzeba, można odrobinę zakwasić sokiem z cytryny. Wstawiamy do lodówki na minimum godzinę, podajemy dobrze schłodzony.

 

 



6 thoughts on “Chłodnik litewski”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *