Mus cappuccino

Drukuj
31.05.2013   Magda

Przestawiam dzisiaj pomysł na prosta, ale jakże efektowny deser. Elegancko podany będzie wspaniałym zwieńczeniem pysznego obiadu, a jego delikatny smak cappuccino doskonale zastąpi poobiednią kawę.

Składniki (na 4 pucharki):

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru 
  • 200g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody 

 

Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty, jasny krem. W odrobinie wody, rozpuszczamy kawę i ciągle miksując, wlewamy do jajek. 

 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Śmietanka zawsze ładnie się ubije, jeśli przed ubijaniem włożymy ją na 10 minut do zamrażalnika.

 

¾ bitej śmietany dodajemy do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków, wygładzamy wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

 

Przed podaniem możemy ozdobić startą gorzką czekoladą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.