Mus z białej czekolady z kawą

Drukuj
31.12.2016   Magda

Puszysty deser podany w eleganckich kieliszkach będzie wspaniałym uzupełnieniem sylwestrowej imprezy. Słodki mus z białej czekolady przełamany goryczką kawy to idealne połączenie. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 100ml kremówki
  • 80g białej czekolady i kostka do przybrania
  • płaska łyżeczka kawy instant i odrobina do przybrania
  • 3 łyżki mleka
  • 1 zimne białko
  • szczypta soli

 

Do żaroodpornej miseczki wlewamy mleko, rozpuszczamy w nim kawę i dodajemy pokruszoną czekoladę. Miskę ustawiamy nad kąpielową wodną i rozpuszczamy czekoladę. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.

 

Do wybitego białka dodajemy odrobinę soli i ubijamy mikserem na bardzo sztywną masę. Śmietankę kremówkę tażde ubijamy na sztywno.

 

Gdy czekolada jest ostygnięta, ale jeszcze lekko letnia, dodajemy połowę do ubitych białek i mieszamy szpatułką delikatnie, ale dokładnie. Następnie dodajemy resztę i mieszamy. Dodajemy w dwóch porcjach ubitą śmietanę i mieszamy delikatnie aby masa pozostała puszysta. Przekładamy mus do przygotowanych salaterek i wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

 

Przed podaniem posypujemy z wierzchu kawą. Kostkę czekolady ścieramy na tarce o grubych oczkach i wiórkami posypujemy wierzch deseru. Podajemy.




1 thought on “Mus z białej czekolady z kawą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.