31.05.2013 Magda
Przestawiam dzisiaj pomysł na prosta, ale jakże efektowny deser. Elegancko podany będzie wspaniałym zwieńczeniem pysznego obiadu, a jego delikatny smak cappuccino doskonale zastąpi poobiednią kawę.
Składniki (na 4 pucharki):
- 3 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody
Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty, jasny krem. W odrobinie wody, rozpuszczamy kawę i ciągle miksując, wlewamy do jajek.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Śmietanka zawsze ładnie się ubije, jeśli przed ubijaniem włożymy ją na 10 minut do zamrażalnika.
¾ bitej śmietany dodajemy do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków, wygładzamy wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Przed podaniem możemy ozdobić startą gorzką czekoladą.