Mus cappuccino

Drukuj
31.05.2013   Magda

Przestawiam dzisiaj pomysł na prosta, ale jakże efektowny deser. Elegancko podany będzie wspaniałym zwieńczeniem pysznego obiadu, a jego delikatny smak cappuccino doskonale zastąpi poobiednią kawę.

Składniki (na 4 pucharki):

  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru 
  • 200g dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 
  • 1 łyżeczka cukru pudru 
  • 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 1 łyżeczka przegotowanej zimnej wody 

 

Żółtka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na puszysty, jasny krem. W odrobinie wody, rozpuszczamy kawę i ciągle miksując, wlewamy do jajek. 

 

Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z łyżeczką cukru pudru. Śmietanka zawsze ładnie się ubije, jeśli przed ubijaniem włożymy ją na 10 minut do zamrażalnika.

 

¾ bitej śmietany dodajemy do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie mieszamy. Przekładamy do pucharków, wygładzamy wierzch i ozdabiamy pozostałą śmietaną. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.

 

Przed podaniem możemy ozdobić startą gorzką czekoladą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *