Mus jogurtowy z kisielem czereśniami

Drukuj
 16.07.2016   Magda
Subtelnie słodki, puszysty i lekki mus jogurtowy, a do tego lekko kwaskowy kisiel z czereśni to wspaniałe połączenie na letni deser. Deser świetny o każdej porze lata, bo można do niego dodać takie sezonowe owoce  jakie są akurat dostępne, albo jakie najbardziej lubicie. Aby był jeszcze lżejszy, można go przygotować z minimalną ilością cukru lub zastąpić go miodem. Mniam!

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g jogurtu greckiego
  • 100ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 2 łyżki gorącej wody

Na kisiel czereśniowy:

  • 100g przekrojonych i wypestkowanych czereśni
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki soku pomarańczowego
  • łyżeczka skrobi ziemniaczenej
  • 2 łyżki zimnej wody

 

Do rondelka przekładamy przekrojone i wypestkowane czereśnie, do nich dodajemy 2 łyżki cukru i 2 łyżki soku z pomarańczy. Stawiamy na małym ogniu i od czasu do czasu, delikatnie mieszając aby nie rozgnieść owoców, dusimy przez 10 minut. Skrobię ziemniaczaną dokładnie rozprowadzamy w zimnej wodzie – mój patent to roztrzepać wszystko z mały słoiczku. Miksturę dodajemy do czereśni, cały czas mieszając, aż powstanie gęsty kisiel. Gotowy kisiel przekładamy do pucharków, w których będziemy podawać deser. Odstawiamy na chwilę do ostygnięcia.

 

Do szklaneczki wsypujemy żelatynę i zalewamy ją gorącą wodą – dokładnie mieszamy i ostawiamy. Przygotowujemy kąpiel wodną dla musu jogurtowego – do rondla wlewamy odrobinę wody i wstawiamy go na gaz. Do żaroodpornej miski przekładamy jogurt, 2 łyżki cukru kryształ i sok z pomarańczy i stawiamy go na garnek. Trzepaczką, cały czas mieszamy, aż cukier całkowicie się rozpuści a jogurt się podgrzeje i stanie się puszysty. Na sam koniec dodajemy rozpuszczoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Ostawiamy do ostygnięcia.

 

W osobnej misce ubijamy śmietankę kremówkę z odrobiną cukru pudru. Małymi porcjami, dodajemy ubitą kremówkę do masy jogurtowej i delikatnie, ale dokładnie mieszamy trzepaczką. Gotową masę przekładamy do pucharków z kisielem czereśniowym i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Podajemy schłodzone.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *