Mus czekoladowy z pomarańczową kruszonką

Drukuj
13.11.2015   Magda
Intensywnie czekoladowy, puszysty mus z aromatyczną nutą pomarańczy wkrótce stanie się Waszym ulubionym deser. Jest istną rozkoszą podniebienia, słodką chwilą zapomnienia. A fakt, że naprawdę prosto się go robi, tym bardziej zachęca aby się niem zajadać i zajadać.

Składniki (na 2 porcje):

  • 150ml śmietanki kremówki
  • 80g czekolady deserowej
  • łyżeczka śmietan-fixu
  • białko z jednego jaja
  • 2 łyżki soku z pomarańczy
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • szczypta soli

Do przybrania:

  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 3 łyżki grubego cukru

 

Czekoladę dzielimy na kostki, wsadzamy do żaroodpornej miski i rozpuszczamy ją w kąpieli wolnej. Ostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Do miski wbijamy białko, dodajemy do niego szczyptę soli i ubijamy na wysokich obrotach miksera. Gdy piana zacznie robić się gęsta, dodajemy po łyżeczce cukru pudru i ubijamy jeszcze 5 minut aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Do osobnej miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i zaczynamy ubijać, w trakcie dodając sok z pomarańczy i śmietan fix. Mieszamy aż kremówka będzie puszysta. Dwie łyżki ubitej kremówki odkładamy do ozdobienia wierzchu deseru.

 

Ostudzoną czekoladę, cieniutką stróżką, wlewamy do śmietany, nie przestając ją miksować na niskich obrotach. Na początku może się wydawać, że czekolada się rozdziela od śmietany, ale dzięki delikatnemu miksowaniu wszystko się dobrze wymiesza.

 

Do czekoladowej śmietanki dodajemy stopniowo ubite białka i bardzo delikatnie mieszamy, aż uzyskamy jednolity w kolorze mus. Gotowy deser przekładamy do pucharków, ozdabiamy z góry kleksem białej śmietany i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.

 

Przed samym podaniem ścieramy skórkę z pomarańczy i przekładamy ją do moździerza. Dodajemy do niej cukier i ucieramy, aż uzyskamy pomarańczowe słodkie kryształki. Taką posypką dekorujemy mus z wierzchu i od razu podajemy.




Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.