Deser tiramisu w słoiczkach

Drukuj
31.12.2019   Magda

Desery w słoiczkach to moja obsesja, uwielbiam je wymyślać. a szczególnie lubię opierać się na smakach znanych z innych deserów czy ciast – taki deser w słoiczku zawsze będzie szybszy. Tym razem szybciutka, słoiczkowa wersja włoskiego tiramisu – idealna mini porcja do podania, satysfakcjonująca i przepyszna. 

Składniki (na 4 porcje):

  • około 14 podłużnych biszkoptów
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 150g serka mascarpone
  • łyżeczka cukru pudru lub do smaku

Na poncz kawowy:

  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 100ml wrzątku
  • pół kieliszka likieru amaretto

Dodatkowo:

  • kakao do posypania

 

Tworzymy poncz kawowy – we wrzątku rozpuszczamy kawę i zostawiamy do ostygnięcia. Do zimnej kawy dodajemy likier amaretto i mieszamy.

 

Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej cukier puder, miksujemy minutę. Nie przestając miksować, dodajemy porcjami mascarpone i miksujemy do chwili połączenia składników – około 2-3 minuty.

 

Składamy deser – przycinamy biszkopty do wielkości dna słoików. Biszkopty namaczamy z obu stron w ponczu kawowym przez kilka sekund. Układamy warstwę na dnie. Na herbatniki układamy porcję kremu – około łyżki na słoik. Na krem układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów oraz wierzchnią warstwę kremu – możemy go wyłożyć łyżką lub wyszprycować rękawem cukierniczym.

 

Na wierzch deseru przesiewamy po odrobinie kakao. Deser wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny, aby deser dobrze się przegryzł i przeszedł smakami. Przed podaniem możemy udekorować chrupiącym biszkoptem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.