Składniki (na 6 porcji):
- 500g wędzonych kości od schabu, z odrobiną mięsa
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 średnia cebula
- łyżka masła
- 2 ząbki czosnku
- 30g grzybów, mogą być mrożone
- 0,5l żurku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- kilka ziarnek ziela angielskiego
- liść laurowy
- sól i pieprz do smaku
Do podania:
- gotowana biała kiełbasa
- jajka na twardo
- mięso z wędzonki
Mięso myjemy i wkładamy do garnka razem z obraną marchewką i pietruszką. Zalewamy 2 litrami zimnej wody i zagotowujemy. W międzyczasie, siekamy cebulę na drobno. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i wrzucamy na nie cebulę, smażymy chwilę aby się zeszkliła. Do cebuli dodajemy rozmrożone grzyby i smażymy wszystko razem jeszcze przez chwilę.
Wywar po tym czasie powinien już zawrzeć, zmniejszamy wtedy ogień i dodajemy do niego ziele angielskie, liść laurowy, majeranek, czosnek, przesmażoną cebulkę z grzybkami. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 50 minut.
Po upływie 50 minut, wyciągamy kości z wywaru i odstawiamy do ostygnięcia. Do wywaru następnie wlewamy dobrze wymieszany żurek. Zwiększamy ogień, zagotowujemy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Gotowy żurek doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięso oddzielamy od kości i przekładamy do garnka z żurem. Jeśli podajemy żurek także z białą kiełbasą, warto ją włożyć na 5 minut przed podaniem do gorącego żurku, aby się zagrzała. W międzyczasie robienia żurku, gotujemy jajka na twardo.