Składniki (na 4 tartaletki):
- szklanka mąki pszennej
- 50 g zimnego masła
- 4 łyżki lodowatej wody
- szczypta soli
Na farsz:
- duży pęczek botwiny, bez buraczków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- sól i pieprz do smaku
- łyżka świeżego tymianku i kilka gałązek do podania
- łyżka oliwy
- 2 duże jajka
- 6 łyżek gęstej śmietany
- 150g fety
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, masło pokrojone w kostkę i zaczynamy łączyć masło z mąką jakbyśmy robili kruszonkę. Gdy mamy już większe grudki ciasta, dolewamy lodowatą wodę – ja do swojej dodałam kostki lodu aby była naprawdę zimna. Wyrabiamy ciasto ręką aż stanie się zwartą kulą. Owijamy kulę folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.
W międzyczasie gdy ciasto się chłodzi, robimy farsz do tartaletek. Dokładnie myjemy liście i łodygi botwiny. Łodygi kroimy w centymetrowe kawałki a liście w paski. Cebulę drobno siekamy a czosnek obieramy z łupinki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy na nią cebulę. Aby się nie przypaliła, a jedynie ładnie zeszkliła i zmiękła, posypujemy ją cebulą. Smażymy 5 minut po czym dodajemy do niej czosnek i łodygi botwiny. Smażymy 3 minuty, po czym dodajemy posiekany świeży tymianek, liście botwiny, ocet balsamiczny i cukier. Mieszając, smażymy jeszcze 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową botwinę odkładamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy jajka i roztrzepujemy je ze śmietaną. Foremki na ciasto smarujemy dokładnie tłuszczem. Piekarnik nagrzewamy do 180°.
Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i dzielimy na 4 części. Krojąc po kawałku, wylepiamy foremki ciastem. Na środek każdej wyłożonej ciastem foremki, wykładamy po 1/4 przygotowanego farszu i zalewamy 1/4 mieszanki jajek ze śmietaną. Na wierzch kruszymy fetę. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Po tym czasie tartaletki są gotowe. Podajemy gorące, ozdobione świeżymy gałązkami tymianku.
Wyśmienite!:)
Tartaletki wytrawne muszą być pyszne w takim składzie:))
świetny pomysł na drugie śniadanie w pracy, chyba przetestuję w takiej formie 🙂
świetna propozycja!
Wyglądają pysznie !
Takie proste smaki są najlepsze 🙂