Składniki (na 3-4 duże porcje):
- 400g schabu
- 1 duże pętko kiełbasy – użyłam podwawelskiej
- 2 średnie cebule
- 2 czerwone papryki
- 2 średnie cukinie
- 1 duży, dojrzały pomidor – użyłam bawolego serca
- puszka siekanych pomidorów
- 150ml czerwonego, wytrawnego wina – można zastąpić wodą
- sól i pieprz do smaku
- słodka czerwona papryka do doprawienia mięsa
- pół łyżeczki suszonego oregano
- olej do smażenia
Dodatkowo do podania:
- świeże oregano
- kwaśna śmietana
- chleb
Schab myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i na gorący, wrzucamy schab. Doprawiamy go odrobiną pieprzu oraz czerwoną papryką i smażymy, do czasu do czasu mieszając, aż stanie się dobrze zarumieniony. Podsmażony schab przekładamy do dużego garnka.
W międzyczasie gdy schab się smaży, kroimy kiełbasę na półplasterki, a także możemy obrać i pokroić w większą kostkę cebulę. Na gorącą patelnię po schabie, wrzucamy kiełbasę i także obsmażamy na złocisto. Usmażoną przekładamy do schabu. Na tą samą patelnię, po kiełbasie, wrzucamy cebulę, odrobinę ją solimy i smażymy około 5 minut, aż lekko zmięknie. Przekładamy ją do garnka z mięsem.
Na patelnię po smażeniu wlewamy wino – jeśli nie używamy, wlewamy wodę. Drewnianą łyżką zeskrobujemy cały smak z patelni, a następnie wlewamy cały płyn do garnka z mięsem. Do mięsa dodajemy także około szklanki zimnej wody, włączamy średni ogień i dusimy pod półprzykryciem.
Przygotowujemy resztę warzyw do leczo – z umytej papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w centymetrową kostkę. Patelnię po smażeniu osuszamy ręcznikiem papierowym, wlewamy około łyżki oleju i rozgrzewamy. Na rozgrzany olej wrzucamy paprykę i podsmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż mocno się zrumieni. Dodajemy ją do duszącego się mięsa.
W międzyczasie, myjemy i kroimy w centymetrową kostkę cukinię oraz pomidora. Pokrojoną cukinię wrzucamy na patelnię po smażeniu papryki i smażymy, aż mocno się zrumieni – moja była na niektórych kawałkach mocno zarumieniona – wtedy oddaje najlepszy smak. Podsmażoną dodajemy do garnka, a na patelni ląduje pomidor oraz roztarte w dłoniach oregano – delikatnie wszystko smażymy, około 3 minut, niezbyt często mieszając aby pomidor się nie rozpadł. Dodajemy do garnka z leczo. Do tego dodajemy pomidory z puszki i jeszcze około pół puszki wody – opłukujemy resztki pomidorów i wlewamy. Wszystko delikatnie mieszamy i doprawiamy odrobiną soli, pieprzu – resztę doprawimy po ugotowaniu. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu aż schab stanie się bardzo miękki – około 20-30 minut.
Po ugotowaniu próbujemy i doprawiamy do smaku jeśli zachodzi taka potrzeba. Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – świeżym pieczywem, kleksem śmietany, świeżymi ziołami.