Baba marmurkowa

Drukuj
04.04.2015   Magda

Aby tradycji stało się zadość, na moim wielkanocnym stole musiała stanąć piękna baba. Nie tylko pięknie się prezentuje, nieskromnie powiem, że wyszła mi w tym roku jak malowana, ale także jest przepyszna. Pięknie pachnie karmelem, od likieru jakie używam, a dodanie do niej prawdziwej czekolady z łyżeczką kawy, nadało jej wyjątkowego, głębokiego smaku. 

Składniki (na formę o średnicy ok. 22cm):

  • 200g miękkiej margaryny i trochę do wysmarowania formy
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół szklanki mleka i 3 łyżki dodatkowo
  • kieliszek wódki lub słodkiego likieru (ja użyłam karmelowego)
  • 50g czekolady deserowej
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżeczki kakao
  • bułka tarta do wysmarowania formy
  • cukier puder do posypania

 

Do miski ustawionej nad kąpielą wodną wlewamy 3 łyżki mleka, dodajemy połamaną w kostkę czekoladę, wsypujemy kawę rozpuszczalną i kakao. Gdy czekolada się rozpuści, wszystko dokładnie mieszamy aby uzyskać gładki, gęsty płyn. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Formę na babkę smarujemy dobrze tłuszczem i obsypujemy bułką. Piekarnik nastawiamy na 180° do nagrzania. Do dużej miski przesiewamy mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek i sól. Odstawiamy.

 

Do miękkiej margaryny dodajemy cukier i za pomocą miksera ucieramy wszystko na jasną, puszystą masę – może to długo zająć, ja miksowałam około 10 minut. Gdy masa jest gładka i puszysta, dodajemy po jednym jajku, dokładnie miksując – kolejne powinno się dodać gdy masa jest dokładnie wymieszana.

 

Następnie do ciasta dodajemy mleko i stopniowo wsypujemy suche składniki, dokładnie miksując. Na sam koniec dodajemy alkohol i miksujemy jeszcze minutę. 

 

Gotową masę dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy płynną masę czekoladową i mieszamy łyżką. Gotowym ciastem wypełniamy formę – można na przemian dodawać po kilka łyżek białej masy i kilka łyżek ciemnej lub najpierw wylać masę białą i na nią czekoladową i zrobić esy-floresy długim patyczkiem. Napełnioną formę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka.

 

Po upieczeniu wystawiamy do ostygnięcia na 10 minut, po czym ostrożnie odwracamy formę i wyciągamy babkę. Gdy całkowicie ostygnie, posypujemy obficie cukrem pudrem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *