W wersji wigilijnej, oprócz obowiązkowego dodatku jakim jest kapusta, pojawiają się grzyby i pieczarki – nuta świąt. Im dłużej podpiekane na patelni tym lepsze. Można też kapustę z grzybami przygotować dzień wcześniej, zostawić w lodówce, a w dzień podania dodać makaron i podpiec na patelni.
Składniki (na 4-5 porcji):
- 300g makaronu łazanki
- 2 cebule
- 500g kiszonej kapusty
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 6 ziaren pieprzu
- 400g pieczarek
- 40g suszonych grzybów
- sól i pieprz do smaku
- 3 łyżki masła
Na minimum 2 godziny przed przygotowywaniem łazanek, przepłukujemy suszone grzyby i zalewamy je zimną wodą – zalewamy szklanką wody, aby potem użyć jej w dalszym gotowaniu łazanek.
Kapustę odciskamy, szatkujemy i przekładamy do garnka. Zalewamy wodą do połowy wysokości, dodajemy liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnach, stawiamy na mały ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości – u mnie około 40 minut. Odkrywamy i gotujemy do całkowitego odparowania wody, często mieszając. Usuwamy liść laurowy oraz ziarna przypraw.
W międzyczasie gotujemy makaron łazanki al dente, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzone, przepłukujemy wodą aby się nie sklejały.
Cebulę szatkujemy na drobno. Pieczarki obieramy, duże przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Suszone grzyby odcedzamy – zostawiamy wodę spod grzybów – i kroimy w drobne kawałki.
Na dużej patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i wrzucamy cebulę. Odrobinę ją soli i smażymy, aż zmięknie – około 5 minut. Następnie, dodajemy pieczarki oraz grzyby, doprawiamy odrobiną pieprzu i smażymy, aż odparują i zaczną się brązowić. Następnie dodajemy kapustę, mieszamy i podlewamy szklanką wody spod grzybów – przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu aż woda całkowicie odparuje.
Następnie, dodajemy na patelnię makaron, łyżkę masła i wszystko dokładnie mieszamy. Zwiększamy ogień i mieszając, podsmażamy wszystko przez 5 minut. Na sam koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorące.